15 vragen aan Vic Luijkx

Naam: Vic Luijkx Leeftijd: 19 jaar Woonplaats: Leunen School: nvt

1. Waar ben je het meest trots op?
De afgelopen gemeenteraadsverkiezingen mocht ik voor het eerst stemmen en begon ik mij een aantal maanden hiervoor af te vragen waarom dat wij nog geen echte stemwijzer in Venray hadden. Na heel veel telefoontjes, interessante discussies en uren programmeren heb ik met drie organisaties en een aantal vrijwilligers, zonder budget, een stemwijzer neergezet. Dit was heel intensief. Ik zat net in mijn eindexamenperiode en was bijna iedere pauze aan het bellen. Uiteindelijk is de stemwijzer 14.000 keer ingevuld.

2. Hoe heet je bedrijf en wat doen jullie?
Mijn bedrijf heet Innoviction. Ik ontwikkel concepten die met software, techniek en data te maken hebben. Het leukste vind ik het om aan projecten te werken die niet voor één klant zijn maar voor verschillende mensen en organisaties. Zo kom je met veel mensen in gesprek en kun je oplossingen vinden waar iedereen mee verder komt. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld druk bezig met het ontwikkelen van meetstations die lijken op vogelhuisjes. In deze huisjes zitten sensoren die de luchtkwaliteit meten. Met deze meetstations kunnen boeren samen met hun buren meten wat de luchtkwaliteit is rondom hun bedrijf. Op deze manier brengen wij goede gesprekken op gang en kunnen we kijken hoe een boer de luchtkwaliteit bij zijn of haar bedrijf beter kan maken. Om dit te kunnen doen praat ik met boeren, bezorgde buren, gemeentes en andere mensen en organisaties die allemaal andere dingen belangrijk vinden. Zo hoor je van veel kanten ontzettend interessante meningen en verhalen waarmee ik een concept kan bouwen waar iedereen mee verder komt.

3. Hoe ben je erop gekomen om een eigen bedrijf te beginnen?
Ik liep er vaak tegen aan dat ik bepaalde dingen niet kon doen omdat ik nog geen bedrijf had. Denk bijvoorbeeld aan het ontvangen van online betalingen of het sturen van facturen.

4. Wat wilde je vroeger altijd worden?
Vroeger wilde ik altijd uitvinder worden. Ik woon in het buitengebied van Leunen en achter ons huis hebben wij een grote schuur vol met oude planken en andere materialen. Hiermee probeerde ik allerlei dingen te maken die ik zelf had bedacht.

5. Wanneer heb je je bedrijf opgericht?
In 2015, inmiddels alweer bijna 4 jaar geleden.

6. Wat wil je in de toekomst nog doen voor je bedrijf?
Ik wil vooral veel interessante mensen blijven spreken en mooie en innovatieve projecten blijven ontwikkelen.

7. Wat zou je nog graag willen bereiken?
Op dit moment ben ik nog veel bezig met het ontwikkelen van websites en applicaties voor bedrijven. Ondanks dat dit vaak leuke uitdagingen zijn, vind ik dingen ontwikkelen voor verschillende mensen die verschillende dingen belangrijk vinden het allerleukste. Ik zou het heel leuk vinden als het dadelijk financieel lukt om hier helemaal mee bezig te zijn.

8. Wat is het mooiste project dat je hebt mogen doen?
Mijn opa had dementie en voor hem werd het steeds lastiger om gebruik te maken van zijn computer. Daarom ben ik een programma gaan maken waarin hij op een supereenvoudige manier dingen achter zijn computer kon doen. Hiervoor heb ik heel vaak naast opa achter de computer gezeten om te leren hoe zijn hersenen dingen oppakten. Uiteindelijk heeft hij hierdoor nog een tijd zelfstandig kunnen computeren.

9. Wat is je favoriete hobby?
Ik doe sinds mijn elfde vrijwilligerswerk bij Omroep Venray. Hier heb ik een aantal jaar een wekelijks radioprogramma gemaakt. Vanwege drukte ben ik vorig jaar met mijn wekelijkse programma gestopt maar ik val nog wel af en toe voor andere collega’s in.

10. Als je iedereen zou mogen ontmoeten wie zou je dan willen ontmoeten en waarom?
Ik doe heel veel verschillende dingen. Ik programmeer, design, maak radio programma’s, maak video’s, doe marketing enzovoorts. Voor al die dingen zijn er mensen waarvan ik vind dat zij er ontzettend goed in zijn en waarvan ik heel veel leer. Het is voor mij heel lastig om hier één specifiek persoon uit te pikken.

11. Wat deed je als kind het liefste?
Ik was heel graag buiten om van alles en nog wat te bouwen. Van boomhutten tot doolhoven van hooibalen tot rijdende karretjes. Ik weet ook nog goed dat ik een keer het idee kreeg om een vliegtuig te bouwen. Maanden was ik dan bezig om dingen te leren over vliegtuigen en van alles in elkaar te timmeren. Ondanks dat het vliegtuig nooit meer is geworden dan een stapel pallets met planken er doorheen als vleugels en een bladblazer achterop als motor, heb ik wel heel veel over vliegtuigen geleerd.

12. Wat zou je nog graag willen leren in je leven?
Eigenlijk bedenk ik nooit echt van tevoren wat ik graag wil leren. Meestal wil ik graag iets voor elkaar krijgen en begin ik vanzelf uit te zoeken hoe ik dat kan doen. Zo heb ik leren programmeren toen ik ervoor wilde zorgen dat opa kon blijven computeren en ben ik mij gaan verdiepen in elektronica toen ik luchtkwaliteit inzichtelijk wilde gaan maken. Ik begin met het doel en het leren gaat dan vanzelf.

13. Wat is je droombaan?
Ik zou heel graag willen blijven doen wat ik op dit moment aan het doen ben. Wel zou ik graag met meer mensen om mij heen werken. Op dit moment ben ik best veel alleen bezig.

14. Wat doe je het liefste in je vrije tijd?
Op dit moment ben ik full-time met mijn bedrijf bezig. Ik kan dus zelf mijn dag indelen en heb niet echt meer een duidelijke splitsing tussen werk en vrije tijd. Wel vind ik het heel leuk om samen met mijn vrienden van de middelbare school een biertje te drinken of met de hele vriendengroep leuke dingen te doen.

15. Wie is je grote voorbeeld?
Ik heb niet echt één groot voorbeeld. Als je dezelfde vraag stelt aan andere mensen met techbedrijven zullen ze snel grote namen noemen als Steve Jobs, Elon Musk of Mark Zuckerberg. Mijn doel is echter helemaal niet om later een groot bedrijf te hebben. Ik wil vooral mooie gesprekken voeren en goede projecten ontwikkelen.