Opening nieuw politiebureau Venray

Het nieuwe politiebureau Venray/Gennep aan de Leunseweg in Venray is vrijdagochtend 1 februari geopend. Onder meer Hans Gilissen, burgemeester van Venray, en eenheidschef Ingrid Schäfer waren aanwezig. Laatstgenoemde gaf aan dat het politiebureau symboliseert zoals de politie wil zijn: open, eerlijk en dienstbaar.

"Het was een feestelijke opening, met mooie toespraken", aldus een woordvoerder van de politie. Burgemeester Gilissen verraste de aanwezigen met zijn voorstel om 1 februari uit te roepen tot de dag van de politie. "Laat de inwoners maar eens beseffen wat voor belangrijk werk jullie doen", aldus de burgemeester. De burgemeester gaf de politie een taart met daarop de afbeelding van de heilige Severus, een beschermheilige van de politie. Burgemeester Gilissen heeft zijn voorstel officieel ingediend in Den Haag. "Wij vinden het erg bijzonder dat de burgemeester met dit voorstel is gekomen", aldus de politie.

Het nieuwe politiebureau, dat zich op 1,5 meter afstand van het oude gebouw bevindt, is het eerste politiebureau in Nederland dat energieneutraal is opgeleverd. "Zo zijn er zonnepanelen en een waterpomp aanwezig. Dit alles om zelf energie op te wekken. Daarnaast is er onder meer apparatuur aanwezig die detecteert wanneer ruimtes niet bezet zijn, de ventilatie wordt dan automatisch uitgezet", aldus de politie. Eerder zijn wel al politiecentra op deze manier opgeleverd, in Venray staat nu echter het eerste energieneutrale politiebureau van Nederland.

Het bureau biedt plaats aan 34 werkplekken, in het oude gebouw was er plek voor 85 plekken. "Dat is een bewuste keuze. Omdat nooit iedereen tegelijk aanwezig is, is dat meer dan voldoende. Alles wordt nu met laptops gedaan en er zijn meer dan voldoende plekken om te werken", vertelt de politie. Binnenkort wordt ook in Uden een nieuw energieneutraal politiebureau opgeleverd.

De bouw is in oktober 2017 aangevangen. Sinds maandag 24 september heeft de politie het nieuwe gebouw in gebruik. Destijds stond het oude politiebureau er ook nog, dat is inmiddels afgebroken. "Dat was nog even spannend, er moest nog gesloopt worden toen wij al in het nieuwe gebouw zaten. Echter is dat allemaal goed gegaan en zijn we zeer content met onze nieuwe werkplek", aldus de politie.