Emma Palmen: 'Ik wil vooral open en transparant zijn'

Emma Palmen (CDA) uit Oostrum heeft haar zinnen gezet op een zetel bij de Provinciale Statenverkiezingen. Ze staat achtste op de noordelijke lijst van het CDA. Met de elf zetels die het CDA nu heeft, wordt het spannend of ze het gaat halen. "Het is koffiedik kijken, maar ik ga er in ieder geval volledig voor", vertelt ze.

Palmen vertelt dat ze vooral open en transparant wil zijn. "Ik ben wars van achterkamertjes politiek. De menselijke maat, dat is voor mij heel belangrijk." Je hoort haar dan ook niet allerlei beloftes doen. "Dat kan gewoon niet, zeker niet wanneer je te maken hebt met coalities. Soms gaat het algemeen belang voor", aldus Palmen.

Ze vertelt dat de campagne tot nu goed verloopt. Vorig jaar deed ze ook al mee bij de gemeenteraadsverkiezingen in Venray. "Toen was nog alles nieuw en was ik meer volgend. Natuurlijk weet ik nog lang niet alles, maar ik ben in ieder geval enthousiast en heel gemotiveerd", vertelt ze. Door middel van social media, het geven van presentaties en het bijwonen van bijeenkomsten wil ze zichtbaar zijn voor de kiezer. "Maar ook door gewoon in het dorp te lopen en met mensen te spreken, ik wil vooral benaderbaar zijn voor de mensen."

Palmen heeft een agrarische achtergrond. Ze runde tot 2013 mede een agrarisch bedrijf. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze zich vooral voor duurzaamheid, milieu en het klimaat wil inzetten. "De balans tussen duurzaamheid en boeren is een ingewikkelde kwestie. Ik zou graag mijn steentje willen bijdragen om daar een betere balans in te vinden." Verder wil ze zich onder meer inzetten voor het behoud van de Limburgse tradities en het verenigingsleven. "Vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk. Met name in de kleine kernen zie je dat het steeds moeilijker wordt om er genoeg te vinden en verenigingen overeind te houden. Als Statenlid zou ik daar graag op willen inspelen, het behouden van of creëren van meer faciliteiten voor verenigingen. Want het samenzijn op een vereniging verbroedert", vertelt ze.

In het dagelijks leven is Palmen, moeder van zes kinderen, werkzaam in de kinderopvang. Daarvoor heeft ze dertien jaar een agrarisch bedrijf mede gerund. Op dit moment is ze ook lid van de commissie Leven van gemeente Venray. Dat Palmen iemand is die open staat voor nieuwe zaken blijkt wel uit het feit dat ze onlangs is afgestudeerd. "In 2012 ben ik begonnen met een studie overheidsmanagement, inmiddels heb ik die dus afgerond. Een leven lang leren vind ik erg belangrijk, dat creëert nieuwe en bredere inzichten." Een nieuwe studie in de toekomst, of een combinatie tussen politiek en een studie, sluit ze dan ook nog niet uit. "Je bent ten slotte nooit te oud om te leren", sluit ze af.