Brand crematorium Boschhuizen

De brandweer rukte zaterdag 5 april uit voor een brand in het crematorium Boschhuizen in Oostrum. De melding kwam rond 17.45 uur.

Volgens woordvoerder Ria Luichies van coöperatie DELA ontstond er op dat tijdstip rookontwikkeling bij de crematieoven, waardoor de brandmelder geactiveerd werd. "Wanneer zoiets gebeurt treden direct allerlei veiligheidsmaatregelen in werking. Denk daarbij aan een melding bij brandweer en politie, maar ook aan het stopzetten van het crematieproces en ontruiming van het gebouw." De hulpdiensten waren snel ter plekke. De brandweer constateerde na ongeveer tien minuten dat alles onder controle was en gaf toestemming het crematieproces te hervatten.

Op het moment van de calamiteit was de uitvaartdienst al afgelopen. De 140 gasten bevonden zich in de koffiekamer aan de andere zijde van het gebouw. Zij hebben met de tien aanwezige medewerkers het pand verlaten. Volgens locatiemanager Benny Steijvers reageerde iedereen rustig en met begrip. Steijvers: “We waren blij dat de hulpdiensten zo snel ter plekke waren. Gelukkig waren er geen gewonden en kreeg de brandweer alles in de ovenruimte direct onder controle. Zo’n calamiteit is wel heel vervelend voor de nabestaanden. Terugkijken op een mooi afscheid is heel belangrijk. Het helpt bij het verwerken van het verdriet en om daarna de draad van het leven weer op te pakken. Het is jammer dat we het verblijf in de koffiekamer op deze wijze moesten inkorten.” De nabestaanden reageerden begripvol op de situatie en het handelen van de hulpdiensten.

Inmiddels is het onderzoek waardoor de calamiteit is ontstaan, afgerond. De ovenleverancier constateerde dat dit een eenmalig incident betrof en er geen directe schade aan de installatie is ontstaan. Het crematorium heeft op maandag 8 april, na inspectie van de leverancier, alle activiteiten weer kunnen hervatten.