Campagne voor hoogbegaafdenonderwijs

Het ouderinitiatief HB-school Venray startte deze week een campagne om in Venray voltijds hoogbegaafdenonderwijs van de grond te krijgen. Volgens de initiatiefnemers is er in de regio Noord-Limburg dringend behoefte aan geschikt onderwijs voor hoogbegaafde kinderen, omdat de provincie Limburg slechts een school voor deze doelgroep telt.

Frank en Sandra Kusters, de initiatiefnemers uit Venray, hebben zelf drie hoogbegaafde kinderen van 4, 6 en 8 jaar. Dagelijks ervaren zij de frustraties van hun eigen kinderen die tegen problemen aanlopen, omdat ze zich moeten aanpassen aan het reguliere basisonderwijs. De kinderen van Frank en Sandra staan op een wachtlijst voor hoogbegaafdenonderwijs op een school buiten de regio. “Doordat het nog minstens anderhalf jaar duurt voordat de kinderen daar misschien terecht kunnen, dreigen onze kinderen op school vast te lopen. Onze oudste dochter, die in groep 5 zit, wilde rond de kerstvakantie niet meer naar school, omdat ze alle lesstof al beheerste. Toen hebben we met de school en hulp van specialisten alle zeilen bij moeten zetten. Het is de vraag of dat in groep 6 nog zo gaat lukken. Bij onze andere twee kinderen zien we nu veel vergelijkbare signalen.”
‘Leerhonger’
Volgens Frank en Sandra is passend onderwijs voor hoogbegaafde kinderen erg belangrijk omdat hoogbegaafde kinderen veel bredere en diepere interesses hebben dan de lesstof van een reguliere school kan bieden. Daardoor krijgen deze kinderen continu ‘leerhonger’. “Daarnaast hebben ze gelijkgestemden om zich heen nodig om echt zichzelf te kunnen zijn en zich prettig te kunnen voelen op school. Veel hoogbegaafden moeten zichzelf iedere dag aanpassen aan hun omgeving. Dit aanpassen is niet gezond en kan voor grote problemen zorgen, zoals depressie en faalangst.”
Tussen 15 en 35 kinderen in Venray
De Venrayse initiatiefnemers voeren daarom campagne om een school voor hoogbegaafde kinderen van de grond te krijgen. “Naar schatting van experts hebben tussen de 15 en 35 kinderen in Venray baat bij onderwijs dat gericht is op hoogbegaafde kinderen. Maar dat zijn twee klassen en dat is te weinig om kwalitatief goed onderwijs te geven. Met vier klassen binnen een school zijn de ontwikkelingsverschillen in de klas niet zo groot. Daarnaast kunnen de leerkrachten binnen het team beter ideeën uitwisselen.” Om vier klassen te vullen, probeert het ouderinitiatief HB-school Venray een samenwerkingsverband op te zoeken met de regio. Venrayse basisscholen vallen onder het Samenwerkingsverband Noord-Limburg, dat opgedeeld is in drie regio’s: Noord (Mook en Middelaar, Gennep en Bergen), Midden (Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas) en Zuid (Venlo en Beesel). Daarom zijn Frank en Sandra op zoek naar gezinnen uit deze gemeentes. Toch zijn ze er nog niet over uit waar de school moet komen. “Venray ligt op ideale afstand tussen bestaande HB-scholen in. Maar vooral voor de gemeente Peel en Maas is dat niet ideaal. Zij liggen dichter in de buurt van Extralent in Blerick, een bestaande school voor hoogbegaafde kinderen, maar die neemt geen leerlingen aan van buiten Venlo. Er zijn discussies gaande over wat de beste oplossing hiervoor is.”
Inmiddels hebben dertig gezinnen en ruim tien professionals laten weten het initiatief te ondersteunen. Deze gezinnen komen tot nu toe uit Venray, Horst, Boxmeer en Bergen. “Onze schatting is dat het in totaal om veertig tot vijftig kinderen gaat in de gezinnen die zich nu gemeld hebben en aangeven dat ze behoefte hebben aan zo’n school.” Ook kreeg het initiatief hulp aangeboden van HB-coaches, bestaande HB-scholen, jeugdzorgprofessionals en leerkrachten met HB-ervaring. Er wordt nog gezocht naar een goede manier om alle aangeboden hulp in te zetten. Als ouders willen Frank en Sandra zich niet bemoeien met de wervingsprocedure voor leraren. “Het staat leraren vrij om hun interesse te tonen. Dit geldt ook voor ouders, want we zoeken nog steeds naar ouders die onze campagne ondersteunen. Hoe meer gezinnen we bereiken, die deze hulp kunnen gebruiken, hoe beter.”
Ouders kunnen zich aanmelden of informatie opvragen via
www.hbschoolvenray.nl