Geplukt: Annemarie van Kruijssen

Ze groeide op in Eede in de provincie Zeeland, maar kwam later terecht in Utrecht, Rotterdam, Wageningen en Aardenburg, maar inmiddels woont ze al zestien jaar in Leunen. Ze heeft een grote passie voor paarden en is onder meer actief als voorzitter van de dorpsraad in Leunen. Deze week wordt Annemarie van Kruijssen (57 jaar) geplukt.

"Als ik 's morgens opsta, ga ik meteen naar de paarden. Ook als ik 's avonds weer thuis kom, is dat het eerste wat ik doe", vertelt Annemarie. Het mag duidelijk zijn dat de zorg voor haar paarden een belangrijke plek inneemt in haar leven. In 2003 verhuisde Annemarie met haar gezin van Aardenburg, gelegen in Zeeuws-Vlaanderen, naar Leunen. "Ik nam twee paarden mee. Dat werden er uiteindelijk dertien", lacht ze. "Dat werd een beetje veel van het goede. Er kwamen toen ook veel mensen over de vloer voor de verzorging en het rijden van de paarden. Nu heb ik er nog zes, waarvan er twee van mezelf zijn en rest van vriendinnen. Het is altijd een droom van me geweest om paarden aan huis te hebben", vertelt Annemarie.

Welkom in Leunen

Hoe kwam Annemarie na een aantal omzwervingen in Leunen terecht? "We wilden dichter in de buurt van de familie van mijn man wonen, die wonen ook in deze streek. Daarnaast wilde mijn man Antoon een huis 'waar hij omheen kan lopen'. Nou, dat is beide goed gelukt", vertelt Annemarie terwijl ze uitkijkt over de uitgestrekte weides van het buitengebied in Leunen. Toch was de stap in eerste instantie niet makkelijk. "Onze zonen, Adriaan (29) en Willem (31), hebben het ons in eerste instantie, als pubers, kwalijk genomen. Ze hadden het goed naar hun zin in Aardenburg, hadden daar vrienden en wij verhuisden naar een plek waar ze niemand kenden", vertelt Annemarie. Dat gevoel was vanaf het moment dat ze in Leunen gesetteld waren, snel verdwenen. De manier waarop ze werden opgevangen, herinnert Annemarie zich nog goed. "De vorige bewoners organiseerden een welkomstmiddag. Er was koffie en vlaai en we konden meteen met iedereen kennis maken. Dat was heel fijn", aldus Annemarie. Ook Willem en Adriaan vonden snel hun draai. Willem werd actief bij de scouting en Adriaan werd lid bij de voetbalclub. "Ze hebben hier nog altijd vrienden en komen nog regelmatig terug, gelukkig is het dus allemaal goed gekomen."

Nadat ze eerst twee jaar op de Sociale Academie in Rotterdam gestudeerd had, verhuisde ze naar Utrecht. Daar studeerde ze andragologie. "Die opleiding bestaat inmiddels niet meer, maar had betrekking op de ontwikkeling en vorming van volwassenen", vertelt Annemarie. Met die achtergrond heeft ze in organisaties onder meer advies gegeven op welke manier mensen het beste aangezet kunnen worden tot verandering. "Ik heb twaalf jaar gewerkt bij Rubicon Jeugdzorg en sinds deze maand ben ik begonnen bij BMC, een onderzoeks-- en adviesbureau dat opdrachten uitvoert in de publieke sector. Ik ben daar adviseur sociaal domein", zeg ze.

Vrijwilligerswerk

Naast haar werk is Annemarie actief binnen de Leunse gemeenschap. Sinds 2014 is ze lid van de dorpsraad in Leunen en vanaf maart 2018 is ze zelfs voorzitter. "Ik had aangegeven dat ik 'de gaten' wilde opvullen die overbleven wat betreft de vacante functies. De functie van voorzitter bleef nog open, waardoor ze vroegen of ik dat wilde doen. Ik heb gezegd dat ik het wilde proberen. Tot op heden heb ik er nog geen seconde spijt van", vertelt ze. Het dorpsplein, een veranderde aanbesteding van de kermis, arbeidsmigranten en de 75-jarige bevrijding van Leunen zijn onder andere onderwerpen waar ze zich mee bezig houdt. Al relativeert ze haar rol ook meteen. "Ik hoef alleen maar te zorgen dat alles ordelijk verloopt", stelt ze. Naast haar werk voor de dorpsraad is ze ook nog actief voor de LVH-Courant en voor Stichting Samen in Leunen. "De stichting bestaat nu ongeveer vijf jaar. We proberen de mantelzorgers enigszins te ontlasten door voor ouderen onder andere dagbesteding te organiseren", vertelt ze. "Over het algemeen zijn er veel actieve mensen in Leunen, daar kan een dorp trots op zijn", stelt ze.

'Mijn manier'

Annemarie is niet iemand die alles volgens de gebaande paadjes gedaan heeft. "Nee, zeker niet. Ik kreeg bijvoorbeeld mijn kinderen terwijl ik nog studeerde. Dat was in die tijd niet gebruikelijk, maar ik wilde niet wachten totdat ik aan het werk was. De kinderen wonen nu in Utrecht, hebben zich daar gesetteld en ik heb samen met mijn man Antoon genoeg tijd om leuke dingen ondernemen", aldus Annemarie. Zo maken ze regelmatig een rondreis met de auto door Europa en ook stedentrips vallen in de smaak. "Ik sta altijd open voor nieuwe dingen, maar ik wil het wel graag op mijn manier doen", lacht ze.