Rooyse sporter: Armend Shala

In de serie 'Rooyse sporter' brengt HALLO een bezoek aan sporters in gemeente Venray en vraagt hen naar hun drijfveren, ambities en motivaties. Deze week de talentvolle aanvaller van SV Venray Armend Shala (21) uit Venray.

"Ik wil betaald voetbal halen. Als je niet blijft dromen, dan kom je nergens", stelt Armend die te boek staat als een slimme, technische, behendige aanvaller. "Ik doe er alles voor. Naast de trainingen bij de club, ben ik meerdere malen per week in de fitness te vinden om ervoor te zorgen dat ik fysiek sterker word", vertelt de geboren en getogen Venraynaar. Naast de vele trainingen die hij doet, werkt hij bij Sport 2000 in Venray. "Ik heb de mbo-opleiding detailhandel gevolgd. Tijdens die opleiding heb ik stage gelopen bij mijn huidige werkgever. Zij hebben mij de kans gegeven om hier te blijven werken. Dat bevalt hartstikke goed, als het maar iets met sport te maken heeft dan vind ik het al snel goed", vertelt hij.

Armend speelt inmiddels weer bij eersteklasser SV Venray, maar dat is niet altijd het geval geweest. "Vorig seizoen was dramatisch, daarom besloot ik te vertrekken naar Duitsland. Ik ben gaan spelen bij SV Hönnepel-Niedermörmter, een grote vereniging, die uitkomt op een niveau dat voor Nederlandse begrippen te vergelijken is met de hoofdklasse. Een hoog niveau en ik kon er goed verdienen", vertelt hij. Waar het aanvankelijk een mooie stap leek, veranderde het al snel in een grote teleurstelling. "Ik was daar negen weken, speelde veel en ging een week op vakantie. Nadat ik terugkwam, was de assistent-trainer ontslagen, belandde ik ineens op de bank en speelde ik niet meer. Ik had snel door dat er geen verbetering in de situatie kwam, daarom heb ik contact opgenomen met Venray. Zo kon ik nog net voor de deadline terugkeren naar SV Venray", vertelt hij.

STREAMER OP PROEF IN KOSOVO

Minder bekend is dat Armend, nadat hij getekend had bij zijn Duitse club, op een tiendaagse stage ging bij FC Balkani uit Kosovo. "Een profclub die onder meer de halve finale van de nationale beker bereikt heeft", vertelt hij. Het kwam daar echter niet tot een overeenkomst. "Het niveau was een stuk hoger, maar ik had het idee dat ik goed meekon. Ik heb ook een aanbieding gehad, maar we zijn er helaas niet uitgekomen", zegt hij.

Dat Armend uitgerekend in Kosovo uitkwam, is geen verrassing. "Mijn ouders hebben het land in 1994 verlaten vanwege de chaotische situatie daar", vertelt hij. Armend is trots op zijn Kosovaarse roots. "Zeker, het voelt voor mij echt als een tweede thuis. Ik ga er ook ieder jaar een of twee keer naar toe", aldus Armend. Dat Armend een hechte familieband heeft, blijkt wel uit het feit dat zijn ouders vrijwel iedere wedstrijd bijwonen. "Mijn vader komt altijd, waar we ook spelen. Mijn moeder ook, maar soms vind ik het te koud en vertel ik haar dat ze beter thuis kan blijven", vertelt Armend.

STREAMER BEKKERVELD THUIS

Zijn mooiste moment op de velden beleefde hij tijdens de thuiswedstrijd tegen Bekkerveld. "De week ervoor had ik vijf goals gemaakt tegen de hekkensluiter. Ondanks die goals, proefde ik dat mensen dachten dat ik dat alleen zou kunnen tegen laag geklasseerde teams", vertelt hij. Bekkerveld stond op dat moment op de tweede plaats. "Ik maakte vier goals, allemaal mooie treffers. In Dagblad de Limburger werd ik 'de Messi van Venray' genoemd. Dat was schitterend", aldus Armend die dit seizoen voor dertien treffers in negentien wedstrijden tekende.

Voetbal is al geruime tijd een belangrijk thema in het gezin Shala. "Ik kwam al jong in de jeugdopleiding van Helmond sport terecht. Toen ik 13 jaar was, fuseerde de jeugdafdeling met die van VVV-Venlo. Dat betekende dat er jongens moesten vertrekken, waar ik een van was", vertelt hij. Voor Armend was dat destijds een grote teleurstelling. Hij keerde terug naar Venray. "Ik heb het daar wel moeilijk mee gehad. Het had impact op mijn zelfvertrouwen en ik kwam op een lager niveau te voetballen wat achteraf gezien wellicht nadelig is geweest voor mijn ontwikkeling." Na die moeilijke periode maakte hij, op zijn zestiende, zijn debuut voor het eerste elftal van SV Venray, dat destijds uitkwam in de hoofdklasse. "Daarna heb ik nog verschillende aanbiedingen gehad, maar de juiste club is nog niet voorbij gekomen. Sommige mensen zeggen dat ik te oud ben en realistisch moet zijn. Als ik constanter ga presteren en fysiek sterker word, is het mogelijk. Het zou fantastisch zijn als ik van mijn hobby mijn beroep kan maken", besluit hij.