Vaag plan voor vijf windmolens in Oirlo

David Huybregts uit Oudenbosch heeft een plan voor het plaatsen van vijf windmolens in Oirlo. De dorpsraad nodigde hem uit om zijn initiatief toe te lichten tijdens de informatieavond over energieopwekking op woensdag 3 april in gemeenschapshuis De Linde in Oirlo.

Huybregts hield geen presentatie en had de dorpsbewoners ook weinig te melden. Hij repte over ‘de gemeente Oirlo’ en vertelt dat de vijf windmolens voor een opbrengst zorgen van 21,5 megawatt. “Dat is megalomaan veel. Dit kan haast niet”, merkt een bezoeker op. Er worden vragen gesteld over de hoogte en de beoogde plek van de windmolens. Ook wil iemand weten met wie hij contact heeft gehad bij gemeente Venray. Op alle vragen kwam niet of nauwelijks een antwoord.

Een dorpsbewoner vraagt aan Huybregts of hij wist waarom vrijwel alle plannen voor windmolens in gemeente Venray zijn afgeblazen. Dat de radarverstoring van de vliegbasis in Vredepeel een groot deel van het grondgebied van Oirlo ongeschikt maakt voor windturbines, is Huybregts onbekend. Hem wordt duidelijk gemaakt dat alleen aan de oostkant van Oirlo, in Molenhoek en in de richting van Klein Oirlo en grindplas De Diepeling, er beperkte mogelijkheden zijn. De bezoekers worden wantrouwend en willen weten welke projecten hij al gerealiseerd heeft en voor welke bedrijf hij actief is. Huybregts reageert dat hij een eenmanszaak in energie heeft en dat hij nog geen enkel project op zijn naam heeft staan. “Als mensen­ moeilijk gaan doen, dan hebben we een ­probleem”, zegt hij. Dorpsraadvoorzitter Jan Nelissen ­reageert dat het contact is ontstaan via gemeente Venray. “We moeten hier nog eens goed naar kijken.”