Geplukt: Ed Stevens

Het was voor hem een enorme verrassing toen hij uit handen van burgemeester Gilissen vrijdag 26 april een lintje kreeg uitgereikt. Vanwege het vele vrijwilligerswerk dat hij heeft gedaan, is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze week wordt de in Leunen woonachtige Ed Stevens (64) geplukt.

Het was voor Ed een normale vrijdag toen hij in een vergadering bij zijn werkgever NLW werd weggeroepen, want er zou iets aan de hand zijn op de werkvloer. Toen hij daar arriveerde, bleek er toch iets anders in het verschiet te liggen. "Tja, daar stonden ze dan allemaal: de burgemeester, wethouders, familie en collega's. De burgemeester hield een mooie toespraak waarbij hij mijn verbindende rol benadrukte. Dat vond ik mooi om te horen", vertelt Ed. Later die dag was het feest bij Ed en Betsie in Leunen. "Mijn dochter en schoonzoon hadden alles geregeld. 's Middags kwamen de eerste gasten en 's avonds laat gingen de laatste mensen weg. Tussendoor bracht de harmonie nog een serenade. Het was echt een fantastische dag", zegt Ed met een glimlach op zijn gezicht.

STREAMER Jongerencentrum

"Ik heb enorm veel felicitaties ontvangen. De meeste mensen zeggen dat ik het verdiend heb. Dat maakt me toch wel trots", stelt hij. Dat Ed het lintje niet cadeau heeft gekregen, blijkt wel uit de lange lijst van vrijwilligerswerk die hij op zijn naam heeft staan. Veel is voor hem begonnen bij OJC Puree, een jongerencentrum in Leunen, waar hij voor een groot deel gevormd is. "Het was de tijd van flowerpower en van de vredesdemonstraties. We hadden ongeveer 300 vaste gasten en organiseerden activiteiten en hadden werkgroepen. We gingen daar niet alleen maar uit, maar we bespraken ook maatschappelijke thema's", vertelt hij. Ed was van 1977 tot en met 1978 voorzitter van het centrum dat in in 1980 werd opgeheven.

Ed, die ook zeven jaar voorzitter van de WSW-raad (Wet Sociale Werkvoorzieningsschap) was, werd geboren in Oostrum en was de vijfde van in totaal acht kinderen. Vanwege het werk van zijn vader verhuisde het gezin net na zijn geboorte naar Leunen. Later woonde hij zeven jaar in Venray in een woongroep met andere leden van het jongerencentrum, waarna hij in 1983, vlak nadat hij trouwde, terugkeerde in Leunen.

STREAMER Vrijwilligerswerk

De Leunenaar is inmiddels bezig met zijn 46e jaar bij de NLW, een sociaal werkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ed begon daar vanwege een beperking aan zijn ogen, maar is inmiddels doorgestroomd naar een reguliere functie. "Ik help en begeleid mensen met hun werk. Ik ben een mensenmens, dus als ik de mensen een duwtje in de goede richting kan geven, geeft dat veel voldoening", aldus Ed. Naast het 'gewone werk' heeft hij veel vrijwilligerswerk gedaan bij de NLW. Zo is hij al meer dan twintig jaar lid van de ondernemingsraad, 25 jaar actief als kaderlid van de FNV, is hij voorzitter van de bedrijfsledengroep bij de NLW en was hij secretaris van de personeelsvereniging bij de NLW.

Vanaf zijn aanstelling bij het bedrijf is Ed regelmatig in de schoolbanken gekropen. "Ik heb veel cursussen en opleidingen mogen volgen. De kennis die ik daar heb opgedaan, heeft me veel geholpen bij andere vrijwilligersactiviteiten", stelt hij. Onder andere bij de dorpsraad in Leunen, waar hij van 2006 tot 2014 secretaris was. "We hebben daar veel gedaan, op een bepaald moment waren er wel tien werkgroepen", vertelt hij. Ed was onder meer betrokken bij de Werkgroep Wandelpaden en was een van de initiatiefnemers van Stichting Samen in Leunen.

STREAMER Samen

"Samen is bij mij echt het kernwoord. Zeker met betrekking tot vrijwilligerswerk vind ik het cruciaal iedereen erbij te betrekken. Het moet écht iets van ons samen zijn", vertelt Ed. "Verder streef ik er altijd naom mensen vertrouwen en verantwoordelijkheden te geven en met goede plannen draagvlak te creëren", stelt Ed. De Leunenaar is ook politiek actief geweest. "Ik ben een echte sociaal-democraat en vind het belangrijk om mijn stem te laten horen", stelt Ed. In 2014 kwam hij bijna in de raad, maar de partij ging van vier naar één zetel waardoor hij het niet redde. Ed is overigens nog altijd bestuurslid van de PvdA afdeling in Venray.

STREAMER Bourgondiër

Veel tijd heeft Ed naast zijn werk en vrijwilligerswerk niet over. "Nee, maar dat is niet erg. Ik zie het vrijwilligerswerk als hobby en haal er veel energie uit." Toch staat hij wel te boek als een Bourgondiër. "Zeker, ik mag graag een pilsje drinken. Bij de activiteiten in het dorp, onder meer met de carnaval en kermis, ben ik er altijd bij." In zijn jeugd heeft hij gevoetbald, maar wandelen is nu zijn sport. Drie keer liep hij de vierdaagse in Nijmegen uit en twee keer haalde hij de finish bij de Kennedymars, een wandeltocht van 80 km. Ook in Oostenrijk is hij met zijn vrouw Betsie regelmatig te vinden. "Ja, dat is ons vakantieland. Daar kunnen we schitterende tochten maken", aldus Ed. Aan het einde van het gesprek komt Ed nog even terug op het lintje. "Het is leuk dat ik nu in het zonnetje heb gestaan, maar zonder al die andere vrijwilligers had ik niks voor elkaar gekregen."