Dorpsraden praten mee over energiebeleid

Gemeente Venray is bezig met het opstellen van nieuwe regels voor grootschalige energieopwekking, zoals zonneparken en windmolens. Het dorpsradenoverleg mag zich hierover in een extra bijeenkomst in juni uitspreken.

Het nieuwe beleid is nodig om alle aanvragen van initiatiefnemers van zonneparken en windmolens te kunnen toetsen. Martine Bruinink, gebiedscoördinator van gemeente Venray, zei maandag 6 mei in het dorpsradenoverleg dat de uitgangspunten in concept klaar zijn. “Na de zomer gaan ze naar de gemeenteraad. We willen het nieuwe beleid eerst bespreken met stakeholders en we vragen ook het dorpsradenoverleg mee te denken.”

Maandag in het dorpsradenoverleg barstte de discussie al los. De meningen waren nogal verdeeld. Volgens Jac Derikx, dorpsraadlid van Geijsteren en lid van energiecoöperatie Beepower, is grootschalige energieopwekking politiek geen issue meer. “Gemeenten krijgen doelstellingen opgelegd uit Den Haag. Het gaat erom hoe we er als omgeving mee omgaan. Een profijtplan hoort erbij, zodat de bewoners ook kunnen profiteren.”

Ruud Wilms, dorpsraadlid van Veulen, wil waken voor een eenzijdige benadering. “Ik vind dat verplicht opleggen echt absurd. Het is veel te veel doorgeslagen. Het debat is nu aan het kantelen. Wat is het nut van zo’n groot zonnepark? Eerst de daken van huizen en stallen volleggen is veel beter.”

Theo Kooter, dorpsraadvoorzitter van Vredepeel, meent dat de gemeente zelf het voortouw moet nemen. Hij haalde Smakt als voorbeeld aan waar de Duitse ontwikkelaar Kronos Solar een groot zonnepark wil aanleggen. “Er verdwijnt zo heel veel subsidiegeld de grens over. Kunnen we niet als dorpsradenoverleg het initiatief nemen om zo’n park aan te leggen”, vroeg hij zich af. Daar voelde voorzitter Jan Nelissen heel weinig voor. “Dat is niet onze rol als dorpsradenoverleg. Dat is voor een coöperatie of een andere ondernemingsvorm. We moeten niet op die stoel gaan zitten. Als initiatiefnemers zich melden moeten ze op het gemeentehuis zijn, niet bij de dorpsraad.” Ruud Wilms meent dat de dorpsraad er vroeg of laat toch bij betrokken raakt. “Als burgers zich gaan roeren, komt het vanzelf bij de dorpsraad terecht.”