Parochie Vredepeel wil eigen baas blijven

Het kerkbestuur van Vredepeel wil zijn zelfstandigheid niet opgeven. Ook niet als de kerk Koningin van de Vrede binnenkort opgaat in een nieuw te vormen parochiecluster met Leunen, Veulen, Heide, Merselo en Ysselsteyn.

“We willen zo lang mogelijk eigen baas blijven”, vertelde bestuurslid Toon van Hoof donderdag 2 mei in de jaarvergadering van de kerk, het gemeenschapshuis en de dorpsraad. Het heikele punt zijn de financiën. De kerk van Vredepeel is financieel kerngezond. Bij de ontginning van de Peel, halverwege de vorige eeuw, heeft de kerk veel percelen grond, verspreid over het hele dorp, in bezit gekregen. In de loop van de tijd is wat grond verkocht, maar de kerk bezit nog zo’n 40 hectare. De pachtopbrengsten vormen de grootste inkomstenbron. Vorig jaar kreeg de kerk 23.000 euro aan pachtgeld binnen, uit giften 9.600 euro en de kerkbijdrage was 3.600 euro.

De vrees is dat door de clustering het geld straks in een grote pot verdwijnt. Vredepeel wil het vermogen van de kerk behouden voor het eigen dorp. Binnen het cluster met Merselo en Ysselsteyn bleven de financiën strikt gescheiden. Terwijl in het cluster Leunen, Veulen en Heide de huishoudboekjes van de drie parochies werden samengevoegd. “Het is nog onduidelijk wat er precies gaat gebeuren. Ik hoop dat de nieuwe deken van Venray snel spijkers met koppen kan slaan”, aldus Van Hoof.

Kerkbestuurslid Jan Classens is voormalig schooldirecteur van Vredepeel. Hij maakte de vergelijking met de basisschool die acht jaar geleden werd gesloten. “Het begint met een samenwerkingsverband, maar op den duur heb je als dorp niets meer te zeggen. Wij zijn een felle tegenstander van een parochiefusie. Vredepeel zal de allerlaatste zijn die daarin meegaat. Dat weet de vertrokken deken Harrie Smeets ook. Hij zei nog: dan houden we straks twee kerkbesturen over, een voor Venray en een voor Vredepeel.”

Het kerkbestuur wil de oude pastorie bij de kerk opknappen. Het pand wordt al acht jaar bewoond door burgemeester Hans Gilissen die eind dit jaar afscheid neemt van Venray. Als Gilissen is vertrokken, kan de woning een grote opknapbeurt krijgen. Het huis is slecht geïsoleerd en het dak en de verwarmingsketel moeten worden vervangen.