Geplukt: Daan Huntjens

Gemotiveerd, een sfeermaker en sommigen zeggen zelfs knettergek. Zo wordt Daan Huntjens (19) uit Venray, die op donderdag 8 augustus voor vier jaar naar de Verenigde Staten vertrekt om daar zijn voetbalcarrière met een studie te combineren, door zijn vrienden omschreven. Deze week wordt de jonge Venraynaar geplukt.

Voor een 19-jarige heeft hij alles goed op een rijtje. Met ogenschijnlijk gemak geeft hij antwoord op de vragen en legt hij helder uit wat zijn plannen zijn. "Over tien jaar werk ik bij de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB), onderdeel van de Koninklijke Marechaussee, of ik woon in het buitenland waar een of ander avontuur op mijn pad is gekomen", vertelt Daan. Sport, en in het bijzonder voetbal, is in zijn jonge leven altijd het middelpunt geweest. In de zomer vertrekt hij naar voetbalclub Bethany Vikings, op anderhalf uur rijden van Minneapolis. Naast het voetbal, gaat hij op het Bethany Lutheran College een studie volgen. "Op woensdag en zaterdag spelen we wedstrijden. Op de andere dagen trainen we één of twee keer per dag. Van mijn toekomstige teamgenoten heb ik al gehoord dat het de eerste drie weken flink aanpoten wordt, maar dat je daarna in een flow komt. Ik kijk er in ieder geval naar uit", zegt Daan.

'Soccer'

Het idee om voetbal en school te gaan combineren ontstond op zijn tijd op het Raayland College. "Tijdens een les had ik het erover met een vriend dat het cool zou zijn om voetbal en studie te combineren. We hadden net een film gezien over 'soccer' op een high school in de VS. Toen zijn we gaan googelen en kwamen we bij een paar bureautjes uit die dat regelden. Dat heb ik altijd in het achterhoofd gehouden", zegt de geboren en getogen Venraynaar. Omdat hij minimaal een mbo-diploma nodig had om toegelaten te worden, ging hij na de middelbare school naar het cios in Sittard. "Dat leek mij op dat moment het walhalla van de sportopleidingen. Ik kreeg thuis telefoon dat ik ook naar havo zou mogen, maar ik zei tegen mijn ouders dat ik dat niet wilde." Op het cios leerde Daan lesgeven in allerlei takken van sport en aan verschillende doelgroepen. Zo leerde hij onder water hockey spelen, klimmen en gaf hij les op vliegbasis Volkel en op de Gilde Opleiding in Roermond. "Je kan het zo gek niet bedenken of we hebben het gedaan."

Dubbel gevoel

Daan zegt dat zijn ouders er een dubbel gevoel bij hebben dat hij naar de Verenigde Staten vertrekt. "Ze gunnen het me enorm, maar ik ben natuurlijk wel ver weg. Het is toch iets anders dan op kamers gaan." Daan kijkt uit naar de combinatie van topsport en studie, maar denkt ook zijn vrienden in Venray te gaan missen. "Maar met kerstmis kom ik weer terug en natuurlijk hoop ik de VS weer nieuwe vrienden te maken. We slapen daar op een campus waarbij het hele team op een gang ligt, dus dat komt wel goed denk ik", lacht hij.

Zijn vrienden omschrijven Daan onder andere als een sfeermaker. "Ik ben redelijk aanwezig en kan met veel mensen goed overweg. Ik probeer er meestal wel voor te zorgen dat het vuurtje aan blijft", stelt hij. Ook staat hij bekend als een gemotiveerde jongen. Dat komt ook wel naar boven wanneer hij spreekt over de voetbaltrainingen die hij bij SV Venray heeft gegeven. "Kinderen moeten een kwartier van te voren aanwezig zijn en er moet geholpen worden met op- en afbouwen", zegt hij. Nee, discipline heb ik wel. Als ik ergens mijn zinnen op zet, moet dat ook gebeuren."

Blessure

Het is niet alleen maar koek en ei geweest voor Daan. Dat blijkt wanneer hij op serieuze toon vertelt over zijn zware knieblessure. "Dat heeft wel een flinke impact gehad. Het duurde uiteindelijk anderhalf jaar voordat ik weer fit was", vertelt hij. Mede daardoor heeft hij dit seizoen vaker op de bank moeten plaatsnemen dan hem lief is. "Dat is gewoon frustrerend als je ziet dat andere jongens je voorbij gaan door iets waar je zelf niks aan kunt doen", aldus Daan. De blessureperikelen heeft hij nu achter zich gelaten. "Naast de voetbaltrainingen ben ik drie keer in de week in de weer met gewichten. Nu ben ik fitter dan ooit", laat hij niet aan duidelijkheid te wensen over.

Als hij over een jaar of tien niet is blijven hangen in het buitenland, dan is hij actief voor de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten. "Ik zou dan bij de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten willen werken. Dan ga je bijvoorbeeld met een wapen in de hand een huis doorzoeken. Daar krijg ik wel een kick van", lacht hij. Voordat hij naar de VS vertrekt, volgt nog een vakantie in Suriname en Curaçao met zijn ouders en jongere broertje Stijn. "Maar ik hou niet van zon, zee en strand. We gaan van alles doen, zoals duiken en mountainbiken. En er is ook een fitness in het hotel, want ik wil topfit bij mijn nieuwe ploeg aankomen. Ik ga daar in ieder geval de tijd van mijn leven hebben."