'Duurzaamste finishplaats ter wereld'

Ex-profwielrenner Maarten Tjallingii was maandag 3 juni in Venray aanwezig om de BinckBank Tour te promoten. De wielerronde, die door Nederland en België gaat, komt op vrijdag 16 augustus in Venray aan. Gemeente Venray en Stichting Wielerpromotie Venray hebben de ambitie om de duurzaamste wielerfinishplaats te worden.

Het is voor het derde jaar op rij dat de enige meerdaagse World Tour wedstrijd van Nederland en België naar Venray trekt. In 2018 werd er een individuele tijdrit gereden van 12,7 kilometer. Dit jaar wordt er een reguliere etappe verreden. Aan het einde van de etappe is er een lokale omloop waardoor de toeschouwers de wielrenners vaker voorbij zien komen.

STREAMER Duurzaam

Maurice Ambaum, voorzitter Stichting Wielerpromotie Venray, stelt dat Venray meer wil zijn dan alleen een aankomstplaats. "Venray wordt de duurzaamste finishplaats van de wereld. Door daarin te investeren, willen we het evenement extra cachet geven", aldus Ambaum. Hij zegt verder content te zijn dat er ook in Noord-Limburg een groot wielerevenement is. "In het zuiden is het normaal, zij hebben bijvoorbeeld ieder jaar de Amstel Gold Race. Maar wij hebben de meeste wielerprofs, met onder andere Wout Poels en Mike Teunissen, waardoor we een echte wielergemeente zijn. Zeker ook wanneer je kijkt naar het grote aantal recreatieve fietsers", zegt Ambaum.

De duurzame initiatieven die in Venray rondom het evenement ontplooit worden, worden pas bekend gemaakt op de dag de etappe in Venray finisht. "Er zullen allerlei innovaties en ideeën op het snijvlak van duurzaamheid en sport worden toegepast en gepresenteerd. Daarnaast wordt er een duurzaamheidssymposium georganiseerd waar voor de eerste keer de Limburg Duuzaamheid Award en de Euregio Duurzaamheid Award wordt uitgereikt", vertelt Ambaum.

STREAMER Toeschouwers

Venray verwacht ongeveer 15.000 tot 20.000 toeschouwers. Afgelopen editie kwam het peloton op een dinsdag naar Venray, dit jaar op een vrijdag. "Op een vrijdagmiddag is het over het algemeen voor mensen makkelijker om te komen kijken. Daarnaast zitten we later in het etappeschema wat meer beleving oplevert. Mits het weer goed is, verwachten we meer toeschouwers dan vorig jaar", zegt Ambaum. Het evenement wordt voor ongeveer 35 procent gefinancierd door overheidsgeld. De overige 65 procent komt uit privaat geld.

STREAMER Sprintetappe

Maarten Tjallingi, tegenwoordig onder meer actief als commentator en mental coach, is als ambassadeur van de BinckBank Tour naar Venray gekomen. "Ik vond het altijd een van de mooiste wedstrijden om te rijden." In de etappe die naar Venray voert verwacht hij een sprint. "Het parcours leent zich voor een sprint. Maar in het open landschap is er altijd het gevaar voor een waaieretappe.

De finish is dit jaar op de Stationsweg in Venray, nabij het Vincent van Gogh. De lokale ronde die gereden wordt gaat via Leunen, Castenray en Oirlo terug naar de Stationsweg. In Geraardsbergen is op zondag 18 augustus de finish van de etappekoers.

(Foto: Wethouder Anne Thielen en Maarten Tjallingii)