Sint Annapark: weinig sloop en zo veel mogelijk behoud

De ontwikkeling van Sint Annapark in Venray gaat de beslissende fase in. De nieuwe eigenaar Renschdael Groep kan verder met haar plannen als de gemeenteraad op dinsdag 17 september het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan goedkeurt. Naast de bouw van 115 woningen en 63 zorgappartementen is de grootste uitdaging een invulling te vinden voor de monumentale en karakteristieke gebouwen op het voormalige terrein van 47 hectare. “We zijn afhankelijk van marktpartijen. Daar valt of staat alles mee. Zodra we een bestemmingsplan hebben, kunnen we echt concreet aan de slag”, zei projectmanager Marianne Dankers van Renschdael Groep in de persbijeenkomst van woensdag 10 juli in het gemeentehuis.

Wethouder Martijn van der Putten (D66) prees de samenwerking met Renschdael Groep die op 1 januari 2018 het Sint Annaterrein kocht van zorgaanbieder Vincent van Gogh. “De nieuwe eigenaar begon met het inschakelen van een landschapsarchitect. Niet snel geld verdienen met woningbouw staat centraal, maar de natuur, het groen en de kracht van het mooie terrein. Met deze unieke partner mogen we ons gelukkig prijzen”, zei Van der Putten. Marianne Dankers reageerde dat ze gevallen is voor het prachtige gebied. “We zijn door de knieën gegaan voor de waardevolle natuur in het park. We gaan er ook geen hek omheen zetten. Het terrein blijft voor het publiek toegankelijk.” Dat geldt niet voor het terrein aan de noordkant waar tachtig woningen worden gebouwd, op het voormalige voetbalveld. Gemeente Venray geeft een eenmalige bijdrage van 400.000 euro voor het beheer en onderhoud om de rest van het park, dat grotendeels de landgoedstatus krijgt, vrij toegankelijk te houden.

Over de sloop van enkele paviljoens wil Renschdael Groep nog geen uitspraken doen. “Sloop is geen doel op zich”, vertelde manager vastgoedontwikkeling Vincent Hofs. “Er moet een aanleiding voor zijn. Een leeg grasveld levert niets op.” Martijn van der Putten haalde aan dat allerlei instanties, zoals de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, meekijken. “Sloop is nooit de insteek en kan ook niet zomaar. Dat borgen we via een sloopregeling. We willen zo veel mogelijk gebouwen behouden.”

Renschdael Groep heeft voor het opknappen van het hoofdgebouw, de kapel en mortuarium een rijksbijdrage van 3,5 miljoen euro ontvangen. Dit zijn rijksmonumenten evenals de boerderij, muziekkiosk, carrouselloods, de twee monumentale bomenlanen en de vier doktersvilla’s, die buiten het plangebied vallen. Sint Eugène en Sint Theresia zijn beide een gemeentelijk monument. De eigenaar heeft van provincie Limburg 2 miljoen euro subsidie ontvangen die wellicht wordt besteed aan het opknappen van Sint Eugène, het oudste paviljoen dat dateert uit 1908.

Marianne Dankers kondigde eerder in een bijeenkomst in De Witte Hoeve aan dat behoud van het vervallen Sint Theresia lastig is. Het voormalige zustershuis telt 120 eenpersoonskamers, een eet-zaal, bibliotheek, huiskamer en enkele leslokalen. Sint Theresia is gebouwd in 1931 en is na de oorlog gerenoveerd en uitgebreid. Er woonden tijdelijk buitenlandse werknemers in het gebouw, dat veel geleden heeft van vandalisme. “Ik wilde met die uitspraken ook een signaal afgeven. Dat mensen ervan afblijven ”, zei Dankers. “Het pand is geheel gestript. Er is een landelijke zorgaanbieder die interesse heeft. We gaan voor behoud, maar het kost heel veel geld.”

De bedrijfsgebouwen aan de kant van Dr. Kortmannweg blijven wellicht toch behouden. Ze zouden in eerste instantie worden gesloopt, maar er komt mogelijk een nieuwe invulling. Het voortbestaan van de schouwburg en restaurant is nog onzeker. In het bestemmingsplan is de rondweg over het park komen te vervallen, ook om sluipverkeer te voorkomen. De tachtig nieuwbouwwoningen aan de noordkant worden ontsloten via de oude Overloonseweg. Het centrumgebouw wordt momenteel verbouwd. “Er komt een tandartsenpraktijk in en we zijn nog met andere partijen in gesprek”, zei Vincent Hofs. “We kunnen hier alvast verbouwen omdat de nieuwe zorgfuncties passen in het oude bestemmingsplan.”