Teunissen zet Ysselsteyn (opnieuw) op wereldkaart

Wielrenner Mike Teunissen (26) uit Ysselsteyn heeft voor een grote verrassing gezorgd door in Brussel op zaterdag 6 juli de eerste etappe van de Tour de France te winnen. De Ysselsteyner veroverde door zijn overwinning de gele trui en schreef daarmee geschiedenis. Het was dertig jaar geleden dat een Nederlander de leider was in het algemeen klassement. Willie Koonings, voorzitter van de supportersclub, was erbij en vertelt over zijn belevenissen.

Teunissen ging naar Frankrijk als eerste luitenant van topsprinter Groenewegen. Het aantrekken van de sprint met als doel dat Groenewegen het af zou maken. Dat was het plan. Totdat op 1,5 kilometer van de finish de kopman onderuit ging en plan B op tafel kwam: Teunissen die zelf voor de winst ging. Hij timede zijn sprint perfect en gaf drievoudig wereldkampioen Peter Sagan het nakijken. “Het was een bizar scenario. We hebben er maanden naartoe gewerkt om Groenewegen in het geel te krijgen. Op 1,5 kilometer van de streep is dan alles weg. Maar ik zat goed in positie en in de laatste meter ging iedereen kapot en pakte ik Sagan op de streep. Ongelooflijk”, zei Teunissen tegenover de camera’s van de NOS.
Fanclub
De supportersclub van Teunissen ging samen met de fanclub van Wout Poels, zo’n veertig personen in totaal, naar Brussel om de renners te supporteren. “In eerste instantie wisten we niet eens dat het Mike was die aan het sprinten was, maar we dachten hem wel te herkennen aan zijn stijl”, vertelt Koonings, voorzitter van de supportersclub van Teunissen. “Wij stonden zo’n 250 meter van de finish en hebben het op een scherm moeten kijken. De finish was erg close dus het bleef spannend totdat de fotofinish uitsluitsel gaf. Erg bijzonder wat hij heeft gepresteerd. Zeker als je bekijkt hoeveel tijd en energie zijn ouders Martin en Anita en zijn zus Britt in zijn carrière geïnvesteerd hebben.”
Opa en Oma
Bijzonder was ook dat de opa en oma van Teunissen aanwezig waren in Brussel en ze hun kleinzoon de gele trui aan zagen trekken. “Dat was een emotioneel moment. Daarna kwam er ook veel media op hen af”, vertelt Koonings. Nadat Peter Winnen, eveneens afkomstig uit Ysselsteyn, in 1981 en 1983 een etappe won naar de Alpe d’Huez en in 1983 derde werd in het algemeen klassement, staat het dorp dus opnieuw op de kaart. “Het is niet zo dat heel Ysselsteyn nu op z’n kop staat, maar we zijn wel allemaal heel trots. En het is wat drukker bij de plaatselijke kroeg waar de koers gevolgd wordt”, vertelt hij. Koonings stelt dat deze prestatie Ysselsteyn als pioniersdorp typeert. “Onder andere op het gebied van ondernemen en sport zijn er in het verleden al vaker topprestaties geleverd. Mike is dus niet de eerste”, lacht hij.
Rutte
Na de etappe kreeg Koonings een bericht van premier Mark Rutte, althans dat dacht hij. “Ik kreeg een berichtje waarin stond dat de premier Mike via deze weg wilde feliciteren”, vertelt Koonings. Nadat hij op de foto van het Whatsapp-berichtje klikte en er een andere foto tevoorschijn kwam, bleek het een grap te zijn. Koonings weet nog altijd niet van wie het bericht dan wel afkomstig was, maar kon er wel om lachen. “Ach dat hoort erbij.”
Alsof het winnen van de eerste etappe en het veroveren van de gele trui nog niet genoeg was, won hij een dag later, op zondag 7 juli, met zijn ploeg Jumbo-Visma de ploegentijdrit. Daardoor kon hij de gele trui nog één dag langer dragen.
Ploegentijdrit
In de derde etappe, op maandag 8 juli, bleek de tank leeg en moest hij de trui overdragen aan de Fransman Julian Alaphilippe. “Terug naar de realiteit. Jammer dat we de trui verliezen, maar ik heb twee fantastische dagen gehad in het geel”, schreef Teunissen op zijn Twitter-account.
De voorzitter van de supportersclub, die Teunissen omschrijft als een bescheiden jongen die heel goed weet wat hij wil, weet nog niet of er iets voor de wielrenner georganiseerd gaat worden na afloop van de Ronde van Frankrijk. “Dat wachten we nog even af. De Ronde van Frankrijk duurt nog tweeënhalve week”, zegt Koonings. Het is in ieder geval een Tour waarmee Teunissen Ysselsteyn (opnieuw) op de wereldkaart heeft gezet.
(Foto: Fanclub Mike Teunissen in Brussel)