Gemeente richt werkgroep op voor vliegveld De Peel

Gemeente Venray heeft een werkgroep opgericht die zich bezighoudt met het plan om vliegveld De Peel in Vredepeel opnieuw in gebruik te nemen. Niet burgemeester Hans Gilissen, die vertrekt op 1 januari 2020, maar wethouder Martijn van der Putten is de bestuurlijke kartrekker. Dat meldde locosecretaris Dorien van der Giessen in de dorpsraadvergadering van Vredepeel op donderdag 4 juli.

In de ambtelijke werkgroep zitten niet alleen juristen maar ook medewerkers op het gebied van ruimtelijke ordening, verkeer, recreatie, natuur en communicatie. “We pakken het serieus aan. We worden geconfronteerd met veel vragen waar we antwoord op willen krijgen”, zei Van der Giessen. Venray is een van de acht gemeenten die vertegenwoordigd is in COVM (Commissie Overleg en Voorlichting Milieu). In deze klankbordgroep mag Venray twee personen afvaardigen: iemand vanuit de gemeente en vanuit de bewoners. Er wordt een profielschets opgesteld voor de vertegenwoordiger van de inwoners. “Ik vind één persoon wel heel erg mager”, reageerde dorpsraadvoorzitter John van Dijck van Merselo. “We moeten ervoor waken dat onze belangen ondergesneeuwd raken.”
Venray en Gemert-Bakel zijn de twee gemeenten die het meeste zullen merken van de ingebruikname van het militaire vliegveld. De geplande informatieavond in gemeente Boxmeer is afgeblazen omdat er te weinig belangstelling voor was, zo werd verteld in de dorpsraadvergadering. In Hotel Asteria in Venray waren tachtig belangstellenden aanwezig op 26 juni. Bij de bijeenkomst in Gemert op 1 juli was het met 140 bezoekers drukker, maar deze avond kende naar verluidt een rustiger verloop.
Dorien van der Giessen riep de dorpsraden op vragen en opmerkingen van inwoners door te sturen naar de gemeente. “In de werkgroep willen we alles onderzoeken en we zullen de zaken terugkoppelen. Belangrijk is dat we met elkaar in gesprek blijven.” De dorpsraden drongen ook aan op een open communicatie.