Geplukt Martin Peeters

Inwoners van Heide omschrijven hem als een gedreven persoon die de kar trekt, inwoners stimuleert, maar ze ook in hun waarde laat. In het dagelijkse leven runt hij een bedrijf dat zich specialiseert in rabarber. Martin Peeters (62) geboren en getogen in Heide wordt deze week geplukt.

Martin was meer dan twintig jaar lid van de dorpsraad in Heide, waarvan de laatste twaalf jaar als voorzitter. Na de sluiting van de basisschool in 2012 ging een groep inwoners aan de slag om een toekomstplan op te stellen, waardoor er een dorpscoöperatie werd opgericht. Martin gaf samen met medebestuurders en inwoners van Heide een nieuwe invulling aan het voormalige schoolgebouw in de vorm van een laagdrempelige ontmoetingsplek met de naam De Schol. Dit jaar stopt hij als bestuurder van de dorpscoöperatie. “Het is tijd voor een nieuwe bestuurder. Nieuwe ideeën en andere inzichten zijn alleen maar goed in dit proces. Als vrijwilliger blijf ik nog actief en, indien nodig, weten ze me altijd te vinden.”
Maatschappelijke samenhang is erg belangrijk
In de jaren dat Martin een bestuursfunctie bekleedde, heeft hij veel betekent voor het dorp. Samen met de inwoners van Heide organiseert Martin activiteiten om de leefbaarheid in het dorp voor iedere inwoner te vergroten. Het dorp is daardoor constant in beweging. Martin is blij dat hij een steentje heeft mogen bijdragen in dat proces. “Maatschappelijke samenhang is erg belangrijk. Andere dorpen kijken hoe wij dit in Heide doen. Ik ben van mening dat elk dorp de capaciteiten heeft, maar wanneer de inwoners zich niet betrokken voelen, kom je nergens. Je hebt anderen nodig om iets voor elkaar te krijgen.” Ongeveer 40 procent van de inwoners van Heide zet zich in meer of mindere mate in voor de leefbaarheid in het dorp.
Dorpscoöperatie Heide maakte dit jaar kans op een Appeltje van Oranje dat namens het Oranje Fonds wordt uitgereikt. De coöperatie won niet, maar eindigde wel bij de laatste twaalf. Maar dankzij de nominatie kreeg Martin samen met twee vrijwilligers de kans om op paleis Noordeinde het koningspaar te ontmoeten. “Het was een vermoeiende, maar leuke dag. Het was erg bijzonder, een ‘once in a lifetime experience’. Toch was het thema specialer dan de dag zelf. We hebben op paleis Noordeinde mogen ervaren dat onze manier van vrijwilligers betrokken houden in Heide, de mensen en organisaties in Nederland aanspreekt.”
Rabarberfeest
Eén van de evenementen die Martin samen met acht inwoners van Heide dit jaar organiseerde, is het Rabarberfeest. Het idee om een rabarberfeest te organiseren ontstond toen Martin en zijn vrouw Nellie tien jaar geleden in het Engelse Wakefield een soort gelijk evenement bezocht. “De stad stond compleet op zijn kop en dat heeft me nooit losgelaten. Enkele jaren geleden, toen we als gezamenlijke ondernemers uit ons dorp, Heide op de kaart wilden zetten, kwam het idee van een rabarberfeest weer naar boven. Vorig jaar organiseerden we het feest met vijf personen, maar toen heeft de organisatie geen rust gehad en niet kunnen genieten. Daarom besloten we dit jaar om meer mensen om hulp te vragen. Uiteindelijk is het evenement goed geslaagd. Toch moet je op tijd stoppen en het stokje weer doorgeven aan andere organisatoren. Daarom vindt er volgend jaar geen rabarberfeest plaats.”
Respect voor mensen 
In het dagelijkse leven runt Martin een bedrijf gespecialiseerd in rabarber. Hij is in de oogstperiode elke dag bezig met het plannen van het transport, en telers en fabrieken ontzorgen door oogst en verwerking op elkaar af te stemmen. Het boerenleven is Martin niet onbekend. Hij groeide op het platteland aan de Heidseschoolweg op waar hij konijnen en kippen fokte en daar een zakcentje aan verdiende. “Ik kreeg vanuit huis mee hoe ik moest omgaan met dieren en hoe ik er ook weer afscheid van moest nemen. Een dier is geen mens. Ik heb respect voor mensen die een andere filosofie hebben over het eten van vlees, maar ik vind wel dat niemand gedwongen moet worden om deze mening over te nemen.”
Na overname van het gemengde bedrijf van zijn ouders, waar melkkoeien en varkens gehouden werden, bouwde hij het bedrijf uit tot groenteteeltbedrijf met asperge en rabarber. In 2000 startte hij, samen met een compagnon, naast het eigen bedrijf het biologische rabarberteeltbedrijf ‘de Pionier’. “Na vijftien jaar ben ik hier helaas mee moeten stoppen, omdat door elkaar tegenwerkende regelgeving van de overheid een rendabele teelt van biologische rabarber onmogelijk werd gemaakt.”
De 62-jarige Heidenaar is inmiddels het rabarberproductiebedrijf aan het afbouwen. Het handelsbedrijf blijft hij voortzetten. “Twee van de drie kinderen zijn het huis uit, de derde studeert deze zomer af, en zij willen het bedrijf in deze vorm niet overnemen. Ik heb het veldwerk altijd heel graag gedaan, maar ik merk dat ik een jaartje ouder word. Daarom kies ik voor een andere invulling.” Toch gaat Martin niet achter de geraniums zitten nu hij meer vrije tijd krijgt. “Samen met Nellie speel ik jeu de boules. Daarnaast houd ik me met de tuin bezig en ga ik klussen bij de kinderen die uit huis zijn. Ook ben ik sinds kort lid van de uilenwerkgroep in Leunen, draai ik als vrijwilliger horecadiensten in de Schol en wil ik meer tijd besteden aan de jacht en het wildbeheer. Ik vind altijd wel een manier om de komende tijd in te vullen”, lacht Martin.