'Geen stelling over arbeidsmigranten'

De dorpsraad van Oirlo neemt voorlopig geen standpunt in over het complex van 250 arbeidsmigrantencomplex dat Work and Stay wil realiseren aan de Sinnesstraat. “We willen wel het dorp zo goed mogelijk informeren”, zei vicevoorzitter Anita Emonts in de dorpsraadvergadering van Oirlo en Castenray op woensdag 3 juli.

De actiegroep uit Oirlo drong er bij de dorpsraad op aan inwoners op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen. “Want er heerst grote bezorgdheid. We horen nu niets meer omdat Work and Stay niet meer met ons wil praten. Dit kan gewoon niet”, zei een woordvoerder van de actiegroep in de dorpsraadvergadering. Voorzitter Jan Nelissen legde uit dat alle dorpen een telling gaan houden. “Als we weten hoeveel en waar de arbeidsmigranten wonen, dan kunnen we ook plekken in beeld brengen waar mogelijk nog wel ruimte is voor huisvesting.”

Anita Emonts haalde aan dat de dorpsraad de afvaardiging is van het dorp. “Als dorpsraad kunnen we pas stelling innemen als we weten hoe alle inwoners erover denken. We moeten waken voor tweedeling in het dorp.” Work and Stay heeft nog geen principeverzoek ingediend bij de gemeente. Zodra dit is gebeurd, wil de dorpsraad een informatieavond houden. “Openheid en het verstrekken van de juiste informatie zijn van groot belang”, zei Jan Nelissen. “Zo lang er nog geen plan ligt, kunnen we het dorp niet informeren”, vulde Anita Emonts aan. “Als het plan bij de gemeente is ingediend, dan nodigen we Work and Stay uit het in de openbaarheid te komen presenteren.”