Geplukt Wesley de Jonge

Hij begon onlangs zijn eigen bedrijf waarbij hij psychologie combineert met sport. Voorafgaand ging hij zelf door een moeilijke periode, maar doordat hij tijdens zijn behandeling intensief ging sporten, knapte hij op van zijn depressie. Tegenwoordig staat hij met veel positiviteit in het leven. Deze week wordt Wesley de Jonge (29) uit Venray geplukt.

Wesley begon na zijn middelbare schoolperiode de mbo-opleiding verpleegkunde. Zijn droom was om verloskundige te worden. “Ik dacht dat baby’s verwelkomen het mooiste op de wereld was”, vertelt Wesley. Echter liep dit dit anders. Tijdens een stage moest ik een mevrouw helpen zonder armen en benen, Ik kreeg een raar gevoel in mijn hoofd.”
Uiteindelijk koos hij voor de opleiding detailhandel en behaalde zijn diploma. Daarna was hij zoekende en niet wetend wat hij met zijn toekomst wilde doen. “Ik koos voor de hbo-studie bedrijfskunde en ging daarna aan de slag in het bedrijfsleven. Uiteindelijk ben ik na zes jaar geknakt, omdat ik niet mijn draai kon vinden. In het bedrijfsleven word je gemotiveerd met financiële succesjes en dat past niet bij mij. De wereld draait om mensen en niet om geld.” De burn-out duurde in totaal drie jaar waarbij Wesley niet alleen psychologische klachten ondervond, maar ook lichamelijke problemen had. Door stress en angst raakten de spieren in zijn bekkenbodem bekneld. “Die lichamelijke klachten waren psychologisch van aard. Die pijn kostte zoveel energie dat mijn depressie heviger werd. Ik leefde in een vicieuze cirkel, omdat alles elkaar voedt. Ik speelde in die tijd met suïcidale gedachten. De zin in het leven werd steeds minder.”
Wesley meldde zich aan voor professionele hulp, maar de wachttijd voor een behandeling bedroeg een half jaar. In de tussentijd begon Wesley met sporten. Hij was vijf dagen in de week in de sportschool te vinden. Ook speelde hij honkbal en tennis, deed hij wedstrijdzwemmen en olympisch gewichtheffen en oefende hij op hoog niveau taekwondo uit. Zijn doorzettingsvermogen zorgde ervoor dat Wesley weer op de rails kwam. “Mijn dagritme begon terug te komen. Dat mijn lichaam sterker werd en dat ik kleine succesjes in de sportschool behaalde, gaf mij weer kracht. Sporten helpt in drievoud met het oplossen van psychologische problemen. Daarnaast leerde ik tijdens mijn behandeling om mezelf kwetsbaar op te stellen. Die combinatie van sport en professionele hulp heeft mij enorm geholpen.”
Met de kennis en ervaring die hij tijdens zijn depressie opdeed, startte hij onlangs zijn eigen bedrijf waarbij hij mensen psychologische hulp biedt en ze ondersteunt met sporten. Het is de bedoeling dat hij in de toekomst 45 uur in de week aan de slag gaat voor zijn bedrijf. Maar eerst dient hij de laatste fase van zijn psychologie studie af te ronden. “Ik ben een persoon die studeren leuk vindt en altijd wil blijven leren. Ik heb psychologie altijd interessant gevonden. En dit is werk dat betekenis geeft aan mijn leven en waarvoor ik zeker mijn bed uit wil komen. Ik raak vervuld van blijdschap wanneer ik praat over mijn werk. De verzorgende rol past bij me, omdat ik graag mensen help. Ik heb de schouders om een strijd te kunnen dragen. Ik ben als kind ook gepest geweest en daardoor krijg je een dikke huid. Je krijgt in mijn werk een projectie over je heen die je moet kunnen dragen. Ik wil mensen inspiratie geven en ik heb er vertrouwen in dat dit gaat lukken. Ik ga er 100 procent voor.” Voordat Wesley een depressie kreeg, ontmoette hij zijn huidige vrouw Yvonne. Na vier maanden gingen ze samenwonen. “Yvonne is mijn rots in de branding. Zij is een rustig persoon met erg veel geduld. Het is echt een engel die me tijdens de zware periode in mijn leven heeft opgevangen. Ik ben iemand die van nadenken en analyseren houdt, maar Yvonne geeft me een veilig gevoel en een knuffel wanneer ik die nodig heb. Ik heb nooit geleerd om emotioneel te zijn en dat kan ik bij haar wel.”
Nadat ze anderhalf jaar een relatie hadden, vroeg Wesley haar ten huwelijk. In de toekomst willen ze ook kinderen. “Ouderschap lijkt me het meeste belonende in een leven. Kinderen zijn altijd al een rode draad in mijn leven geweest, omdat ik vroeger droomde van een baan in de kraamzorg. Ook wil ik in de toekomst graag moeilijk opvoedbare jeugd begeleiden.” Wesley heeft nu al uitgestippeld hoe hij zijn eigen kinderen gaat opvoeden. “Ik wil mijn kinderen alles laten ontdekken, maar wel binnen bepaalde kaders. Ik denk dat ik strikt en consequent zal zijn. Kinderen moeten in hun waarde gelaten worden, zo kunnen de ouders ook iets van ze leren.”
Boerenlul
In zijn vrije tijd houdt Wesley van borrelen en spellen spelen met vrienden. “Ik ben altijd in voor gezelligheid. De meeste vrienden wonen in Nijmegen en ik heb ook altijd gedacht dat ik een stadse jongen ben. Maar stiekem ben ik gewoon een ‘boerenlul’ en dat heb ik geaccepteerd”, lacht hij. “In Venray voel ik me echt thuis.”