Rick gaat 'op kot' in Gent

De eindexamens zitten erop. Dat betekent dat voor veel geslaagden een nieuw avontuur begint. Een nieuwe studie, op kamers gaan, een tussenjaar of toch nog een jaartje thuis wonen? Deze week praten we met Rick Daniëls (17). Hij gaat na het behalen van zijn vwo diergeneeskunde studeren in Gent, België.

De examens waren voor Rick niet zo spannend. “Nee, ik had wel gedacht dat ik het zou halen. Ik was natuurlijk wel een beetje zenuwachtig, maar ik heb het allemaal goed afgerond”, vertelt Rick. De periode op het Raayland College vond hij een mooie tijd. “Zeker. We hadden best wel een hechte groep waarmee we onder andere vaak deden kaarten in de pauze. Straks wonen we allemaal ver van elkaar, dus dat zal even wennen worden.”
Oorspronkelijk was zijn plan om naar Utrecht te gaan voor de studie diergeneeskunde. Maar omdat hij daar niet werd toegelaten, kiest hij ervoor om naar Gent te gaan. “Daar was ik wel een beetje teleurgesteld over, want ik had liever in Utrecht gezeten. Dat is een stuk dichterbij. Naar Gent ben ik zo’n 4,5 uur onderweg”, vertelt hij. Volgend jaar gaat hij waarschijnlijk nog één keer proberen om door de selectie te komen in Utrecht. “Als dat niet lukt, maak ik de studie in Gent af.”
Doordat hij naar België gaat, betekent het ook dat hij ‘op kot’ gaat. “Maar in de weekenden wil ik wel naar huis komen. Ik heb mijn vrienden waar ik graag mee in contact wil blijven”, zegt hij. Ook is hij lid van de drumband in Wanssum. “Door de week kan ik niet meer meedoen met de repetities, maar ik wil evengoed graag lid blijven.” Voordat hij in september gaat beginnen met de opleiding geniet Rick nog van de vakantie. “Ik werk bij de Bosbrasserie in Well in de keuken. Dat doe ik ongeveer drie of vier keer in de week. De rest van de tijd doe ik leuke dingen met vrienden.”
Rick hoefde niet lang na te denken over de studiekeuze. Van jongs af aan wist hij al dat hij dierenarts wilde worden. “Ik hou van dieren dus die keuze is voor mij vrij logisch. Later zou ik graag een huis willen met vee rondom het huis.” Waar hij het meeste naar uitkijkt? “Eigenlijk naar het moment dat ik het diploma heb. Dan kan ik bedrijven langs en daar zorg verlenen. Uiteindelijk wil ik graag een eigen praktijk.” Hij ziet zich dan ook zeker niet in een stad belanden. “Nee, laat mij maar lekker in een rustige omgeving wonen.”