‘Zonnepark geen obstakel vliegveld'

Grootschalige zonneparken vormen geen obstakel voor het vliegverkeer met F-35’s op vliegbasis De Peel in Vredepeel. Dat antwoord kreeg dorpsraadlid Hans Schröder van Smakt-Holthees tijdens de informatieavond op dinsdag 13 augustus in zaal ’t Anker in Merselo.

De dorpsraad en enkele inwoners van Smakt zijn bezorgd over de weerkaatsing van het geluid en de lichtreflectie van de zonnepanelen. Aan beide zijden van de A73 in Smakt zijn concrete plannen voor zonneweides van Kronos Solar (25 hectare) en Tomorrow Energy (20 hectare). De twee locaties liggen in de aanvliegroute van vliegveld De Peel. De omwonenden hebben al te maken met het geluid van de spoorlijn en de A73. Daar komt straks het lawaai van de F-35’s bij. Strategisch adviseur Bert Kwast van het ministerie van Defensie meldde dat zonneparken buiten de beoordeling vallen voor het gebruik van het vliegveld. In tegenstelling tot windmolens waarvoor wel een beperking geldt, vertelde hij.
Vanwege mogelijke radarverstoring geldt in een groot deel van de gemeente Venray een verbod op de plaatsing van windmolens. Alleen aan de oostkant van de gemeente, voorbij Oirlo, zijn windturbines toegestaan die vaak een hoogte hebben van 150 tot 200 meter. De toren van de Grote Kerk in Venray is met 80 meter het hoogste gebouw in de gemeente.