Ysselsteyn krijgt dorpsondersteuner

Ysselsteyn krijgt als eerste dorp in de gemeente Venray een dorpsondersteuner. De dorpsraad heeft de financiering rond voor de komende drie jaar. Dat meldde dorpsraadsecretaris Rob Keijzer maandag 2 september in het dorpsradenoverleg.

De dorpsondersteuner is een betaalde functie voor twaalf uur per week. “Het wordt iemand uit Ysselsteyn die het dorp goed kent. Zijn taak is in het algemeen het bevorderen van de sociale cohesie”, zei Keijzer. In veel andere gemeenten, zoals Gennep, Horst aan de Maas en Peel en Maas, zijn al dorpsondersteuners actief om hulp te bieden aan inwoners bij vragen over zorg, welzijn en leefbaarheid. Daarbij kan de ondersteuner als bemiddelaar optreden en contact leggen met de gemeente, een zorginstelling of organisaties zoals de KBO of de Zonnebloem.

Het is een initiatief van de werkgroep Maatschappelijke Ondersteuning Ysselsteyn. De werkgroep signaleert een verborgen zorgvraag bij inwoners, terwijl er vrijwilligers zijn die hulp willen bieden. De dorpsondersteuner kan de koppeling tussen vraag en aanbod maken. Keijzer zei dat de dorpsondersteuner in dienst komt van de nog op te richten dorpscoöperatie.