'Iedere training moet een feest zijn'

De amateurvoetbalclubs staan te trappelen om het nieuwe seizoen af te trappen. Dat geldt zeker ook voor Ysselsteyn-trainer Ruud Jenneskens (38) uit Venray. Hij is begonnen aan zijn zevende seizoen als hoofdtrainer van de derdeklasser en is met ingang van dit seizoen hoofd jeugdopleiding van SV Venray. Met Jenneskens spreken we over de verwachtingen voor komend seizoen, zijn ambitie en de werkwijze van de Venrayse trainer.

HALLO-redacteur Robert Hesen spreekt met Jenneskens op een zonnige dag aan de rand van het verlaten hoofdveld in Ysselsteyn. “Toeschouwers zitten hier lekker dicht op het veld. Vaak spelen we in de tweede helft richting de supporters, dat werkt altijd motiverend”, stelt Jenneskens. Ysselsteyn promoveerde in 2017 naar de derde klasse. Zowel vorig jaar als in het seizoen 2017/2018 eindigde de club op een zesde plaats. “Afgelopen seizoen stond het allemaal ongelooflijk dicht bij elkaar. In het paasweekend stonden we even onderaan, maar van de laatste zes wedstrijden hebben we er vier gewonnen waardoor we snel uit de gevarenzone raakten”, stelt de Ysselsteyn-trainer.

Verwachtingen

Komend seizoen wordt een uitdaging. De routiniers Wout Gommers, Ronnie Bovee en Gijs Dinghs zijn lager gaan spelen en Stef Koonings is weggevallen vanwege een kruisbandblessure. “Zeven spelers uit de JO19-1 zijn nu onderdeel van de selectie. We gaan bouwen aan een nieuw team. Voor mij als trainer is dit de meest interessante periode. Nu kan ik sturen en bekijken hoe jongens in bepaalde situaties reageren”, stelt Jenneskens. Of hij zich zorgen maakt dat de club tegen degradatie moet strijden? “Nee, acuut degradatiegevaar zie ik niet. Ik ben er van overtuigd dat we ons prima op dit niveau kunnen handhaven. We bouwen nu naar een nieuwe prestatiepiek toe. Maar goed, als het zo is dat we in de winter onderaan staan, dan hoeft dat de ontwikkeling van de spelers niet in de weg te staan.”

Dit seizoen wordt zijn zevende jaar als hoofdtrainer. Daar waar bij de meeste verenigingen de houdbaarheidsdatum van een coach na een paar jaar verstreken is, lijken er voor Jenneskens andere wetten te gelden. Hij legt uit dat de voetbalomgeving die in Ysselsteyn staat een belangrijk onderdeel is van zijn langdurige dienstverband. “Die zit hier goed in elkaar. Ik ben geen type trainer die ergens heen gaat voor een half jaar om iets te ‘presteren’. Ik heb de drive om continue te verbeteren en ben iemand die graag onderdeel uitmaakt van een proces. De spelers en bestuurders hier hebben diezelfde instelling, dat werkt goed”, vertelt Jenneskens. De trainer legt met name het accent in zijn trainingen. Met impliciete oefenvormen, waarbij het onderbewustzijn getraind wordt en hij spelers veelal zelf laat ontdekken, probeert hij continue te zorgen voor prikkels. “Iedere training moet een feest zijn. Ik probeer ervoor te zorgen dat een training nooit hetzelfde is, want dan valt de uitdaging al snel weg. De ontwikkeling van spelers moet dus echt tijdens de trainingen plaatsvinden. Wedstrijddagen zijn voor de spelers. Dat zie ik als een soort ‘uitleefmoment’ voor de spelers.”

Achtergrond

Met ingang van dit seizoen is Jenneskens ook hoofdopleidingen bij SV Venray. De laatste drie jaar was hij in die functie actief bij NWC Asten. De voornaamste taak is het begeleiden van trainers en coaches van jeugdelftallen. “Het gaat dan bijvoorbeeld om het bespreken van oefenstof, maar ook over houding van een trainer tijdens de wedstrijden of trainingen. Het is met name hulp bieden daar waar behoefte aan is.” Het is een rol die de Venraynaar wel ligt. “Laat mij maar op de achtergrond werken, dat past mij het beste.” Daar liggen voor de toekomst ook zijn ambities. Een rol zoals Pepijn Leijnders bij Liverpool heeft of zoals Alfred Schreuder tot vorig jaar bij Ajax had, dat ziet Jenneskens wel zitten. “Een rol in de technische staf bij een betaald voetbalorganisatie zou uiteindelijk een mooie uitdaging voor mij zijn. Maar het is geen must, alles draait voor mij om de omgeving waarin ik werk. Het niveau is daarin minder belangrijk.”

Kennis

Jenneskens probeert continue kennis te vergaren zodat hij zichzelf als coach ook blijft ontwikkelen. “Ik blijf op zoek naar nieuwe prikkels. Ik spreek veel met trainers. Daarnaast bezoek ik regelmatig conferenties, zo ben ik afgelopen jaar nog in Praag geweest. Ook heb ik voorbereidingen meegelopen en uitgezet bij de profclubs”, vertelt Jenneskens. Voor zichzelf ziet hij ook nog genoeg punten waarin hij moet verbeteren. Jenneskens, die tijdens wedstrijden altijd de rust zelve is, stelt dat hij zijn leidingsstijl komend seizoen vanwege de jonge spelersgroep enigszins moet aanpassen. “Ik zal meer moeten communiceren vanaf de zijlijn en soms eerder moeten ingrijpen. Daarin kan ik me zeker verbeteren”, stelt hij. Tot hoever de Ysselsteyn-trainer het uiteindelijk schopt als trainer moet de tijd leren, maar dat hij volledig gemotiveerd is voor het volgend seizoen is zeker. Jenneskens start het seizoen zondag 22 september met een thuiswedstrijd tegen VV Baarlo.