Albionstraat krijgt nieuwe inrichting

De inrichting van de Albionstraat in Leunen voldoet niet meer omdat de weg te druk is geworden. Verkeerskundige Siemen Halbersma meldde woensdag 29 augustus in de commissie Werken en Besturen dat de weg daarom een andere inrichting krijgt.

De Albionstraat is nu nog een wijkontsluitingsweg maar valt straks als gebiedsontsluitingsweg in een zwaardere categorie. Dit is een gemeentelijke hoofdweg met een ander wegprofiel en vrijliggende fietspaden. “De reden is de hoge verkeersintensiteit”, zei Siemen Halbersma. “De Albionstraat is buiten Venray een van de drukste wegen die we hebben. Er rijden dagelijks 8000 tot 9000 motorvoertuigen over. De inrichting wordt vergelijkbaar met die van de Stationsweg.”

Guus Reintjes (CDA) wist dat de Albionstraat voorheen een vrijliggend fietspad had. “Maar de gemeente wilde destijds de fietsers op de rijbaan. Dat zou veiliger zijn. Ik zat toen in de dorpsraad en iedereen was tegen. Nu zijn de inzichten weer veranderd en wordt het besluit teruggedraaid. Hoe leggen we zoiets uit aan de burger”, vroeg Reintjes zich af. Halbersma reageerde dat de Albionstraat in 1993 door de provincie is overgedragen aan de gemeente. “Toen zijn ook de uitgangspunten veranderd”, zei de verkeerskundige. De aanpak van de Albionstraat staat gepland in 2025 of 2026. De dorpsraad van Leunen wil juist dat de Albionstraat met voorrang wordt aangepakt. De drukke hoofdweg midden door de dorpskern is onveilig, verkeert in slechte staat en kampt met veel achterstallig onderhoud.