Lagere snelheid op wegen tussen dorpen

Op de verbindingswegen tussen de dorpen in de gemeente Venray gaat een maximumsnelheid gelden van 60 kilometer per uur. De dorpsverbindingsweg is een nieuwe wegcategorie, meldde verkeerskundige Siemen Halbersma woensdag 29 augustus in de commissie Werken en Besturen.

Op enkele wegen is de maximumsnelheid al verlaagd naar 60 kilometer. “Maar op een aantal straten mag nog 80 kilometer per uur worden gereden. Ook op deze wegen gaan we de snelheid terugbrengen naar 60 kilometer per uur. Het zijn vaak straten waar bomen dicht op de weg staan en waar dodelijke ongelukken zijn gebeurd”, zei Siemen Halbersma. Hij noemde de Horsterweg Leunen-Castenray), Overloonseweg (Venray-Overloon), Oirloseweg (Oirlo-Oostrum), Maasheseweg (Venray-Maashees), Blitterswijckseweg (Blitterswijck-Wanssum) en Helling (Wanssum-Meerlo).

Halbersma zei dat de gemeente het fietsen wil bevorderen maar dat veel wegen in het buitengebied niet zo geschikt zijn voor fietsers. Zoals de Heidseweg in Heide. “Al het verkeer uit de dorpen komt over die weg, ook van bedrijven. Een oplossing is fietspaden aanleggen of de weg verkeersluw maken.” Daarbij kan worden gekozen voor een splitsing tussen fietsers en autoverkeer. Siemen Halbersma noemde de Groeneweg, tussen Heide en Ysselsteyn, als voorbeeld. “Fietsers kunnen over de Groeneweg terwijl auto’s van de Ysselsteynseweg gebruik maken. Zo heeft iedereen zijn eigen route. Dat is veiliger dan al het verkeer samenvoegen op een stuk asfalt van zes meter breed.”