Tweede plek Kipster bij Limburg Duurzaamheid Award

Het Oirlose bedrijf Kipster heeft de tweede prijs in de wacht gesleept bij de uitreiking van de Limburg Duurzaamheid Award. Het was de eerste keer dat de prijs, in het leven geroepen door gemeente Venray en Stichting Wielerpromotie, werd uitgereikt.

De prijs past binnen het thema dat Stichting Wielerpromotie in 2019 heeft aangegrepen tijdens de BinckBank Tour. "We wilden tijdens die editie duurzaamheid verbinden met wielrennen", verklaart projectleider Jaap Litjens. "Zo hadden we de meest duurzame finishplaats ter wereld, gebruikten we duurzame diesel in de organisatieauto's en hebben we op elektrische scooters gereden. Het waren allemaal kleine toepassingen om het evenement nog duurzamer te maken."

Vanuit die idee├źn kwam het initiatief om op de ochtend van de BinckBank Tour een symposium met betrekking tot duurzaamheid te organiseren. De interesse van de provincie, die duurzaamheid hoog in de coalitieprogramma's heeft staan, werd daarmee gewekt. Omdat dat moment in de vakantie viel, vond het evenement maandagavond plaats, waarbij dus ook de prijzen werden uitgereikt.

People's Farm in Maasbree eindigde na drie stemrondes, waarin de mening van het publiek en de jury mee werd genomen, als eerste. Kipster werd dus tweede. "We hebben een kort filmpje laten zien en een indruk gegeven van onze dier- en mensvriendelijke boerderij. Zo hebben we ook het eerste klimaatneutrale ei ter wereld, bij ons gemaakt, onder de aandacht gebracht", aldus eigenaar Ruud Zanders. Kipster lanceerde daarnaast onlangs een legkip-rookworst. "Die lag vorige week en deze week in de winkel bij Lidl", aldus Zanders. "Dat is een actieproduct, aangezien we niet zoveel vlees van kippen en hanen hebben. "Die acties hebben we een paar keer per jaar, als de kippen en hanen geslacht zijn en wij vlees hebben."