Dorpsraad steunt werkgroep vliegveld

Dorpsraad Smakt-Holthees steunt de werkgroep Stop vliegbasis De Peel. Initiatiefnemer Boudewijn Sterk uit Merselo lichtte zijn plannen toe in de dorpsraadvergadering van maandag 14 oktober in ’t Pelgrimshuis in Smakt. Hij wil, vermoedelijk op 2 december, een informatieavond organiseren om bewoners te informeren, onder meer om via de rechtsbijstandverzekering juridische kennis in te huren.

Boudewijn Sterk maakt een rondje langs de dorpsraden om ondersteuning te krijgen. “Op onze steun kun je rekenen”, zei dorpsraadvoorzitter Peter Coppus volmondig. Sommige dorpsraden willen nog geen standpunt innemen. Werkgroep Stop vliegbasis De Peel zoekt in ieder dorp een contactpersoon. “Alleen in Vredepeel en Ysselsteyn heb ik nog niemand”, vertelde Boudewijn Sterk die ook contact heeft met toeristische bedrijven en milieuorganisaties. “De LLTB wil jammer genoeg niet meedoen. Alleen een meldpunt voor klachten van agrariërs vinden ze genoeg.”

Informeren en samenbrengen

De werkgroep heeft als doel de bewoners te informeren en samen te brengen. “Het wakker schudden is al gebeurd. Het gaat nu om het vervolg. Burgers moeten weten dat ze er niet alleen voor staan. Ze hoeven geen actievoerders te zijn, want dat ben ik ook niet. Ik ben op zoek naar een groep om met elkaar te sparren”, zei Boudewijn Sterk die op drie fronten de heropening van vliegbasis De Peel wil bestrijden. “Op de eerste plaats gaat het om de gezondheid van mensen. De stikstofuitstoot is hier al te hoog en daarnaast zijn er in Brabant al vier vliegvelden. Waarom dan nog een vijfde openen”, vroeg hij zich af. “We moeten hiervoor onderzoek doen en hebben juridische kennis nodig. Dat kost geld.”

Op de komende informatieavond nodigt de werkgroep twee advocaten uit die uitleg geven over de mogelijkheden. Boudewijn Sterk wijst erop dat het de bewoners, die hun rechtsbijstand inschakelen, niets hoeft te kosten.
Tekst: Henk Willemssen