'Kwaliteit landbouwgrond telt mee bij zonnepark'

De kwaliteit van landbouwgrond wordt meegewogen bij de selectie van één grootschalig zonnepark in Venray. Hoe slechter de grond, hoe meer kans. Dat meldde duurzaamheidcoördinator Geert Claessens van de gemeente in het dorpsradenoverleg van maandag 4 november.

Initiatiefnemers van zonneparken kunnen vanaf begin 2020 inschrijven op de tender die gemeente Venray openstelt. De gemeenteraad wil zo veel mogelijk goede landbouwgrond sparen, maar besloot op dinsdag 29 oktober zonneparken in beekdalen meer kans te geven. Volgens CDA en Solarcentury, dat in Leunen een zonnepark wil aanleggen, is de grond langs beekdalen te nat en daardoor het minst geschikt voor voedselproductie. Op een vraag van de dorpsraad van Leunen reageerde Geert Claessens dat de kwaliteit van de landbouwgrond wordt beoordeeld. “Daar gaan we naar kijken.” Maar hoe en wie de beoordeling uitvoert is nog niet duidelijk. “Want we weten pas sinds vorige week dat het plan in Leunen kansrijk is”, aldus Claessens.

De Leunse dorpsraadvoorzitter Annemarie van Kruijssen vroeg aan de gemeente om een goede communicatie over de tender. “De markt kan er vanaf begin volgend jaar op inspelen. Ik ben benieuwd wie er allemaal meedingt”, zei wethouder Martijn van der Putten. “De gemeente moet goed uitleggen hoe zo’n tender werkt”, vond Annemarie van Kruijssen. “Want mensen hebben al snel het idee dat het zonnepark definitief doorgaat.” De dorpsraden van Leunen en Oirlo willen ook betrokken zijn bij de tender.

Solarcentury werkt in Leunen samen met Waterschap Limburg om de Oostrumsche Beek, die langs het beoogde zonnepark stroomt, meer te laten meanderen. Paul Litjens, met 13 hectare de grootste grondeigenaar in Laagriebroek, is ook bestuurslid van het waterschap. Het plan is de zonneweide bij hoog water te laten onderstromen. Dorpsraadvoorzitter Anita Emonts van Oirlo woont vlak bij de beoogde plek in Laagriebroek. “We hebben nu geen last van ratten. Maar hoe gaat het straks als het gebied onder water staat. Dan is het een broedplaats voor ratten. We moeten goed nadenken over ongediertebestrijding.”

Theo Kooter, dorpsraadvoorzitter van Vredepeel, wilde weten hoe het zit met de stikstofregels. Volgens hem is een zonnepark dubbel nadelig omdat de grond geen stikstof meer opneemt. “Een zonnepark moet stikstofproof zijn”, reageerde Martijn van der Putten. “Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Zowel de provincie als het Rijk kan nu nog geen duidelijkheid bieden.”

Tekst: Henk Willemssen