Geplukt: Anita Emonts

Anita Emonts staat bekend als een bezige bij. Naast het runnen van een eigen bedrijf en het onderhouden van haar gezin, staat ze ook klaar voor de Oirlose gemeenschap. Per 12 oktober is ze voorzitter van de dorpsraad. Deze week wordt Anita Emonts (46) uit Oirlo geplukt.

In 2016 vonden de verkiezingen plaats voor het aandragen van dorpsraadleden in Oirlo. Anita kreeg van de Oirlose gemeenschap een hoop stemmen, net zoals Jan Nelissen. "Het paste eigenlijk niet op mijn bordje. Toch ben ik om de tafel gegaan en uiteindelijk heb ik samen met Jan besloten om het voorzitterschap op ons te nemen. We kenden elkaars werkwijze al en het liep prima tussen ons."

Een paar maanden geleden gaf Jan aan te stoppen met de taken voor de dorpsraad. Beetje bij beetje is Anita zijn werkzaamheden over gaan nemen. "Omdat ik een eigen bedrijf heb, me inzet voor het nieuwe MFC in Oirlo en erg druk ben met andere vrijwilligersactiviteiten, raakte mijn bordje weer erg vol. Ik begon de balans kwijt te raken tussen vrijwilligerswerk en betaald werk. In de zomervakantie ben ik tot rust gekomen en heb ik aan mezelf de vraag gesteld wat ik belangrijk vind. Ik kwam tot de conclusie dat ik niet alles kan blijven doen, want dat zou ten kosten gaan van mijn gezin en dat mag nooit. Want mijn gezin is en blijft nummer één."

Anita koos ervoor om de taken voor het MFC over te dragen. Toch zegt ze wel betrokken te blijven bij het proces. "Ik heb vanaf het begin de kar getrokken en wil het pas echt loslaten als het College van B&W heeft besloten. Ik zal nooit een mes in een varken steken." Of Anita het besluit over het MFC spannend vindt? Daar is ze heel nuchter in. "Dat vind ik niet zo spannend. Voor elk goed plan is geld. Je moet het lef houden om de kar te blijven trekken en niet iedereen durft dat. Maar uiteindelijk kom je er toch. Daar is Glasweb een goed voorbeeld van. Als het niet rechtdoor kan, dan maar links of rechtsom."

Glasweb, een burgerinitiatief met als doel heel gemeente Venray te voorzien van een glasvezelnetwerk, kwam in november 2013 in contact met Anita. Zij zochten een bekende Venraynaar met de juiste skills. "Ik heb toen tegen ze gezegd dat ze verder moesten zoeken. Uiteindelijk ben ik toch met ze komen praten en ben ik vrijwilliger van de werkgroep geworden. Ik moest me wel goed inlezen, ik had er helemaal geen verstand van", zegt Anita lachend. In 2014 kwam Anita met het idee om meer vrijwilligers te zoeken om Glasweb te promoten bij de samenleving. Ze trainde de vrijwilligers om campagne te voeren. "Daar zat gigantisch veel tijd in, maar het was wel ontzettend leuk." Anita is uiteindelijk een betaalde kracht geworden, doordat het bedrijf alsmaar groeide. "Maar het gaat niet alleen om geld. Ik verdien in ervaring en in de toekomstmogelijkheden."

Daarnaast runt Anita ook haar eigen bedrijf waarbij ze klanten helpt met communicatie, creatieve ontwerpen of campagnes. Van oorsprong is ze bloemist, maar door een beperking aan haar arm, kan ze het vak niet meer uitoefenen. "Via een re-integratie proces leerde ik creatief met mijn computer om te gaan. En zo zette ik bijna tien jaar geleden mijn eigen bedrijf aan huis op. Ik wilde me weer nuttig voelen in de maatschappij." Anita's gezin bestaat uit haar vriend Erik en hun drie kinderen, dochter Lonne van 17, zoon Bart van 15 en zoon Daan van 13. Haar dochter helpt ook af en toe mee in het bedrijf. "Zij kreeg creativiteit met de paplepel ingegoten, net zoals mij. Creativiteit zit bij ons in de familie. Mijn moeder was coupeuse bij carnavalswinkel Thetru in Venray. Ze maakt nu nog altijd kaarten en houdt van brijen en haken."

Toch kwam het geluk Anita niet altijd aanwaaien. Ongeveer dertien jaar geleden sprong een op hol geslagen paard in de ruit van de auto die Anita bestuurde. Ook haar 18 maanden oude zoontje was daarbij aanwezig. "Ik ben drie dagen in shock geweest en heb niet kunnen praten. Ik ben altijd bang geweest dat mijn zoon een trauma aan het ongeluk zou blijven houden, maar dat is gelukkig niet gebeurd. Zelf heb ik er een conversiestoornis aan over gehouden, maar ik heb geleerd om met deze beperking om te gaan. Je kunt je rugzak op je schouders laten hangen of je schouders eronder zetten."
Haar vriend Erik hielp de rugzak te dragen. Anita zegt wel lichamelijke klachten te ervaren. "Ik weet goed wat ik kan doen en wat ik moet laten. Onder andere deze ervaring heeft me gevormd naar wie ik nu ben. Ik denk dat het ongeluk een soort van positieve ontwikkeling op de kinderen heeft gehad. Ze zijn erg behulpzaam en sociaal. De relatie met mijn vriend Erik is altijd sterk geweest en is door het ongeluk en andere gebeurtenissen alleen maar sterker geworden. Liefde overwint alles."

Om die liefde te bestempelen, gaan Anita en Erik op 1 februari trouwen. Op die datum woont het stel 25 jaar samen en viert Anita ook het 10-jarig jubileum van haar bedrijf. "Het is er nooit van gekomen om te trouwen. We gingen eerst samenwonen en daarna was onze grootste wens om kinderen te krijgen, omdat ik de ziekte van Crohn heb en daarom kinderen krijgen moeilijker werd. Nu de kinderen groter zijn, kunnen ze de bruiloft bewust meemaken en mee organiseren. We hebben een geweldige vakantie gehad in de zomer en toen vroeg Erik mij ten huwelijk", zegt Anita stralend. "Het is de kroon op onze relatie."

Naast het vrijwilligerswerk, haar baan en het gezin, zoekt Anita bewust naar ontspanmomenten. "Ik lig graag ontspannen met een kop thee in bad. Vaak ontstaan zelf daar de beste ideeën. Ook genieten we graag met ons gezin, familie en vrienden. Dat kan lekker thuis, maar de laatste jaren vinden wij het ook heerlijk om even op vakantie te zijn. Dat terwijl we vijf jaar geleden nooit gingen. Ik zei altijd: 'Ik heb thuis alles al, ik hoef niet op vakantie'. Voor de rust en bewustwording is drie weken vakantie goed. Op vakantie wordt ook steevast gezegd: “Het mooiste van de vakantie is de reis naar huis, dat doet mij goed. Het is een teken dat ons gezin thuis gelukkig is”.

Tekst en beeld: Jeanine Hendriks
Quote: Ik zal nooit een mes in een varken steken