SP zet geen vervangend raadslid in

De SP-zetel in de gemeenteraad van Venray blijft voorlopig onbezet. De partij heeft geen tijdelijke vervanger achter de hand voor de zieke fractieleider Jan Hendriks.

“Jan heeft te kennen gegeven dat hij graag in de raad wil blijven”, zegt voorzitter Ronald van Hal. “Gezien het verloop van zijn behandeling heb ik goede moed dat hij terugkomt. Alleen ik heb geen glazen bol. Stel dat het Jan niet meer lukt en hij terugtreedt, dan is er vooralsnog geen vervanger.”

De SP was bij de verkiezingen van 21 maart 2018 met 2.425 stemmen de derde partij van Venray, na CDA en Venray Lokaal. De socialisten behielden hun vier zetels. Na een paar maanden ontstond een afsplitsing. Joep Gielens, Lizzy Bruno en Erica Irene van den Akker konden zich niet meer vinden in de SP-lijn en ze gingen verder als ProVenray. Lijsttrekker Jan Hendriks, die goed was voor 1.113 voorkeurstemmen, bleef als eenmansfractie over. Erica Irene van den Akker stapte in mei 2019 weer over van ProVenray naar Samenwerking Venray.

Jan Hendriks kan vanwege zijn ziekte vanaf begin juli 2019 de raadsvergaderingen niet meer bijwonen. Volgens de volgorde van de kieslijst is Ronald van Hal, die van 2009 tot 2018 al raadslid was, de eerste vervanger. Maar de partijvoorzitter ambieert geen terugkeer als raadslid. “We hebben nooit rekening gehouden met dit scenario”, zegt hij. “Ik realiseer me dat de huidige situatie niet ten goede komt aan de continuïteit. Maar dat is dan maar zo. We proberen wel de commissievergaderingen zo goed als het kan bij te wonen. Voor de begrotingsbehandeling en de voorjaarsnota zoeken we nog naar een invulling. Mocht Jan niet meer terugkomen, dan moeten we kijken naar een oplossing. Komt tijd, komt raad”, aldus Ronald van Hal.
Tekst: Henk Willemssen