Voetbalduel Venray gestaakt na wangedrag publiek

Arbiter René de Loos blies na zeventig minuten de aftocht bij het voetbalduel Venray-Wilhelmina’08 op zondag 3 november. De leidsman uit Tilburg verliet met zijn beide assistenten het veld nadat vanuit het publiek oerwoudgeluiden hadden geklonken. Iedereen verwachtte een korte afkoelingsperiode, maar na een paar minuten van overleg en bezinning besloot De Loos de wedstrijd definitief te staken.

Dat kregen bestuursleden van Venray en Wilhelmina’08 en de beide aanvoerders te horen toen ze in het scheidsrechterslokaal bij elkaar werden geroepen. “De scheidsrechter kan de veiligheid van de spelers niet meer garanderen”, zei bestuurslid Wim Vievermans. “Een speler van Wilhelmina ging helemaal door het lint.”

Voorzitter Peter Kerstjens was aangeslagen door het besluit. Samen met Wim Vievermans begaf hij zich naar de supporters die het wangedrag zouden hebben begaan. Er kwamen wisselende verklaringen. Een Wilhelmina-speler had ‘oehoehoe’ geroepen en een toeschouwer had die geluiden herhaald. Dat was de grensrechter die vlakbij stond niet ontgaan en die stak zijn vlag in de lucht. Arbiter De Loos liep naar zijn assistent toe, ging even in conclaaf en blies daarop het duel af. Het publiek bleef in verwarring achter. Bij het verlaten van het veld klonken er allerlei verwensingen vanaf de tribune. Omroeper Ron Clevers probeerde de gemoederen te bedaren door respect te vragen. “Stop met scheldwoorden en oerwoudgeluiden”, klonk het door de speakers.

Peter Kerstjens sprak het groepje supporters vermanend toe. “Ik ben hier ziedend over. Want dit kan grote consequenties hebben voor de club. Dan speel ik nog liever zonder publiek. We gaan ons hierover beraden”, sprak de voorzitter die op zijn beurt commentaar kreeg van de toeschouwers die in hun ogen niets verkeerds hadden gedaan. Ze wezen naar Wilhelmina-spelers die het voorval zouden hebben aangegrepen om de zaak op scherp te zetten.

René de Loos wilde direct na zijn besluit om te staken geen commentaar geven. “Ik ga me eerst eens douchen”, zei de leidsman. Vervolgens bleef de deur van het scheidsrechterslokaal zo’n twintig minuten dicht totdat het opgefriste trio naar buiten stapte. “Ik heb zojuist contact gehad met de KNVB en ik mag geen commentaar geven. Als je meer wilt weten dan kun je de persvoorlichter in Zeist bellen”, verklaarde De Loos. Op de vraag dat het publiek graag opheldering wil over de reden van het staken, reageerde de leidsman: “Ik heb alleen het protocol gevolgd in dit soort situaties. Goedenavond”, en hij beende weg met zijn beide assistenten. Het was inmiddels 16.35 uur, ruim een halfuur nadat het duel voortijdig werd beëindigd. Buiten woedden nog enkele felle discussies tussen de supporters over wat er nu wel en niet gebeurd was, en wie wat zou hebben geroepen. Vlak voor het staken ergerde de arbiter zich al aan het commentaar vanaf de staantribune. Elftalleider Rob van Santvoort moest toen het publiek toespreken. Het staken zal ongetwijfeld leiden tot strafmaatregelen tegen Venray dat als thuisspelende vereniging verantwoordelijk is voor het gedrag van het publiek.

Venray-trainer Frans Koenen hield zich na afloop wat afzijdig van alle tumult. Venray zat op het moment van staken goed in de wedstrijd en leidde met 4-3. In zijn lange loopbaan als profvoetballer en trainer heeft hij zo’n incidenten meermaals meegemaakt. “Het is natuurlijk in en intriest dat dit gebeurt. Inderdaad heb ik het wel vaker gezien. De grote vraag is altijd: wat is de waarheid? Je weet het allemaal niet”, zei Koenen die extra baalde omdat zijn ploeg op weg was naar de eerste competitiezege. “We hadden de winst in handen. Zij waren rijp voor de slacht. En dan krijg je dit…”