Venray sluit zich aan bij internationale campagne

Venray sluit zich dit jaar aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarmee spreekt Venray zich uit tegen geweld tegen vrouwen.

De Schouwburg, de fontein op het Schouwburgplein en de brug bij het Raayland College kleuren vanaf 25 november oranje. Die kleur staat symbool voor een zonnige ­toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 ­procent van de vrouwen en meisjes. Wethouder Anne Thielen: “Dat zijn cijfers waar ik van schrik. Ik vind het ook on­acceptabel. Daarom ben ik blij dat we op deze manier een steentje kunnen ­bijdragen.” De ­campagne eindigt op dinsdag 10 december. 

Ontworpen door leerlingen Raayland College

Binnen het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) van het Raayland College werken leerlingen in groepen aan creatieve oplossingen voor actuele problemen van bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties in de regio. Een van de vragen die al langer leefde binnen de gemeente, was de verlichting van de loopbrug over de Zuidsingel van het Raayland College naar Sportpark de Wieën. De leerlingen gingen aan de slag met het bedenken van een oplossing. Uiteindelijk zijn die ideeën gebruikt om een lichtarchitect aan het werk te zetten. Met het nieuwe resultaat wordt een hoop energie bespaard. De verlichting van de brug is van 6.800 kilowattuur per jaar teruggebracht naar 3.000 kilowattuur. De komende weken kleurt de brug dus oranje.

Burgemeester en politie vragen aandacht voor motorbendes

Burgemeester Hans Gilissen en politie Venray-Gennep vragen bij de ondernemers in Venray om aandacht voor motorbendes. De partijen streven ernaar om samen te werken aan het behoud van een veilig ondernemersklimaat in de gemeente Venray en daardoor motorbendes in de horeca te weren.

Nederland wordt de laatste jaren geconfronteerd met een toename van problematiek rondom zogenaamde Outlauw Motorcycle Gangs (OMG). Landelijk wordt gezien dat OMG’s of aanverwante clubs ook samenkomen in bedrijfspanden op industrieterreinen of bij kampeerbedrijven. Middels een brief aan de ondernemers in Venray laat burgemeester Gilissen weten dat de kans bestaat dat motorbendes of supportclubs in de regio op zoek gaan naar locaties waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Dit zou een horecagelegenheid kunnen zijn, maar ook in een pand met een andersoortige bestemming, bijvoorbeeld op een industrieterrein. “In de eerstvolgende actualisatieronde van de Algemene Plaatselijke Verordening van gemeente Venray wordt voorgesteld om een bepaling op te nemen waarmee het dragen van uiterlijke kenmerken door onder meer leden van motorbendes in de openbare orde verboden wordt. Daarnaast wordt voorgesteld om een bepaling om te nemen waar het horeca-exploitanten verboden wordt om een bijeenkomst van een OMG toe te staan in een openbare inrichting”, schrijft de burgemeester in de brief naar de ondernemers. Daarnaast roept hij op om verdachte situaties te melden bij de politie.