Werkgroep Schone Lucht op laag pitje

De werkgroep Schone Lucht uit Ysselsteyn heeft na de perikelen rond de bouw van een stal zijn werkzaamheden op een laag pitje gezet. Dat meldde woordvoerder Jeu de Wit op woensdag 20 november in de vergadering van het dorpsforum.

De werkgroep is in 2017 onder de vlag van de dorpsraad opgericht. Daarnaast is in Ysselsteyn ook Samen Opgelucht actief die geen binding heeft met de dorpsraad. Beide groeperingen hebben als doel de luchtkwaliteit in het dorp te verbeteren.

Schone Lucht wilde vorig jaar een zienswijze indienen tegen de bouw van een stal aan de rand van het dorp. De werkgroep werd teruggefloten door de dorpsraad en later ook door het dorpsforum. “We wilden een zienswijze indienen omdat we vinden dat er meer geschikte locaties zijn voor die stal”, vertelde Jeu de Wit. “Maar dit is geblokkeerd door de dorpsraad. Dat vinden we vreemd. We zijn bij onszelf te rade gegaan of we ons mandaat moesten teruggeven.” De werkgroep besloot uiteindelijk toch door te gaan. Een lid stopte onder meer vanwege de aanvaring met de dorpsraad. “We gaan op een passieve manier door”, zei Jeu de Wit die voor Schone Lucht een rol weggelegd ziet bij de warme sanering van de varkenshouderij. Deze regeling is deze week van start gegaan. “Vooral voor bedrijven dicht bij woningen zijn hoge vergoedingen mogelijk”, vertelde De Wit. “De werkgroep wil helpen om bedrijven te saneren of te verplaatsen naar betere locaties.”
Tekst: Henk Willemssen