Ysselsteyn wil impasse woningbouw doorbreken

Ysselsteyn kan niet meer verder uitbreiden. Als de nieuwbouwwijk aan de zuidkant van het dorp is volgebouwd, zijn er geen grotere bouwlocaties meer. De commissie wonen van de dorpsraad is dringend op zoek naar nieuwe bouwmogelijkheden. “De behoefte is er. Vooral bij starters en ouderen”, zei commissielid Angélique Claassen woensdag 20 november in het dorpsforum.

De commissie had een gesprek over de bouwproblematiek met de wethouders Jan Loonen en Martijn van der Putten. Een obstakel is dat het dorpsontwikkelingsplan van 2016, met woningbouw als speerpunt, geen formele status heeft in het gemeentehuis. Daardoor valt Ysselsteyn terug op het dorpsontwikkelingsplan uit 2010. “Dat plan heeft een strak kader met beperkte ruimte voor woningbouw”, lichtte Angélique Claassen toe. “Deze hobbel moeten we overbruggen om niet terugverwezen te worden naar 2010. Daarom zijn we binnen de ring van Ysselsteyn op zoek naar bouwlocaties. Dan is de kans het grootst dat gemeente Venray snel medewerking verleent. Er is behoefte aan woningen en voor de leefbaarheid is het noodzaak.” 

Het dorpsontwikkelingsplan loopt nog door tot eind 2020. Voor de periode 2021-2025 wordt een nieuw plan opgesteld. De commissie wonen wil daarop niet wachten. “Want dan zijn we weer een jaar verder”, zei Angélique Claassen. “De wethouders zeggen ook dat gemeente Venray zal meewerken als wij met een goede onderbouwing komen. Daarom stellen we een geactualiseerd stuk op waarin we de woningbehoefte aantonen. We moeten concrete plannen hebben anders doet de gemeente niets.”

Het dorpsforum wil voorkomen dat jarenlange procedures voor oponthoud zorgen. “Op dit moment kunnen we niet vooruit. Er is haast geboden. We moeten niet eerst een compleet nieuw dorpsontwikkelingsplan maken”, zei oud-voorzitter Sieb Nijssen van de dorpsraad. Twan de Wit adviseerde om goed naar de westkant van het dorp te kijken. “In de buurt van de manege, Buntweg en Kerkweg zijn grotere oppervlakten beschikbaar.” Angélique Claassen vertelde dat een kring om Ysselsteyn is getrokken waarbinnen de potentiële bouwlocaties liggen. “Er zijn ook gronden met een agrarische bestemming. Het vergt lange procedures en daar wil de gemeente niet aan meewerken.”
Tekst: Henk Willemssen