Dorpsraad Ysselsteyn nog niet op sterkte

De nieuwe dorpsraad van Yssselsteyn heeft aanvulling nodig. Twee van de vier leden stoppen binnenkort. Voorzitter Martijn Arts wil de dorpsraad graag uitbreiden naar zeven personen.

De dorpsraad is het uitvoerend orgaan van het dorpsforum dat 65 leden telt. Het dorpsforum komt drie keer per jaar bij elkaar en de dorpsraad vergadert maandelijks. Voorzitter Martijn Arts en Mieke Peeters zitten sinds afgelopen voorjaar in de dorpsraad. Van de ‘oude’ bezetting zijn alleen secretaris Rob Keijzer en penningmeester Erik Hegger nog over. Zij leggen hun taken neer zodra opvolgers zijn gevonden.

In de afgelopen vier jaar draaide de dorpsraad al met een minimale bezetting van vier personen. Martijn Arts vertelde woensdag 20 november in het dorpsforum dat de dorpsraad veel onderwerpen en thema’s moet bespreken. “We zoeken daarom naar uitbreiding want vele handen maken licht werk”, zei Martijn Arts die meldde dat acht kandidaten zijn benaderd. Twee ervan gaven aan geen tijd of interesse te hebben. Met de andere zes worden gesprekken gevoerd. “We willen de mensen ook bedenktijd geven. Er gaat nogal wat vrije tijd inzitten en het is voor een periode van vier jaar.”

De leden van het forum konden ieder vijf kandidaten voordragen voor de dorpsraad. Dit resulteerde in een lijst van 35 personen die op volgorde van het aantal behaalde stemmen worden gevraagd.

Martijn Arts opperde het idee om, naar het voorbeeld van Heide, een dorpscoöperatie op te richten. Een dorpscoöperatie heeft een bredere basis in het dorp en heeft ook een juridische status. Ysselsteyn krijgt in het eerste kwartaal van 2020 een dorpsondersteuner. Het is een betaalde functie voor twaalf uur per week. In de huidige opzet zou de dorpsondersteuner in dienst komen van de dorpsraad die dat niet wenselijk vindt. Naast de rol als werkgever kan de dorpscoöperatie ook andere formele verplichtingen aangaan die nu nog bij de dorpsraad liggen.