15-vragen aan Quint

Naam: Quin van Vegchel Leeftijd: 14 jaar oud School: Raayland College Plaats: Venray

Welke sport doe je? 
Ik doe aan wedstrijdzwemmen. Wedstrijdzwemmen is een sport waarbij je zo snel mogelijk een bepaalde slag moet zwemmen. Je kunt je records verbreken en ook die van anderen. Je zwemt per groepje in verschillende banen. Het is de bedoeling dat jij en je groepje ongeveer op hetzelfde niveau zitten met het zwemmen. En dan is het oefenen maar. 

Wat vind je zo leuk aan ­wedstrijdzwemmen?
Het leuke aan wedstrijdzwemmen vind ik mijn drive om mijn eigen tijden van slagen steeds weer te verbeteren. Dit houdt dus in dat ik probeer om steeds sneller te zijn dan de vorige keer. Het voelt net als een overwinning. Eigenlijk is het dat ook. Het lijkt waarschijnlijk voor sommige mensen alsof 1 seconde verschil niet heel groot is. Maar dat is het juist wel. En dat verbreken is dus juist de kunst. 

Wat vind je minder leuk aan wedstrijdzwemmen?
Ik denk de estafette. Hierbij moet een groep zwemmers achter elkaar zwemmen en worden de tijden bij elkaar opgeteld. Bij de estafette ben je dus afhankelijk van andere mensen. Hier baal ik van omdat anderen invloed hebben op mijn tijden. Als ik zelf iets fout doe dan is dat maar zo, maar als ik erg m’n best doe en iemand anders maakt een fout, dan is dat best vervelend. 

Wil je hier later ook iets mee doen?
Ik wil zo lang mogelijk blijven zwemmen als hobby en als sport. Dit wil ik dus niet per se als baan doen, maar gewoon voor mezelf om fit en gezond te blijven. Zwemmen is een van de meest gezonde sporten die je kunt doen. Zwemmen geeft de minste kans op blessures en je gebruikt zo goed als al je spieren. 

Hoelang zwem je al?
Ik zwem sinds mijn 4e. Ik kreeg toen natuurlijk eerst normale zwemles. Dit heb ik bijna tien jaar gedaan. In deze redelijk lange tijd heb ik dan ook 21 zwemdiploma’s gehaald. Na mijn ABC ben ik doorgegaan op andere gebieden van zwemmen zoals plankspringen, snorkelen, waterpolo en nog meer. Daarna ben ik op wedstrijdzwemmen gegaan. Dit doe ik nu bijna anderhalf jaar. 

Ben je van plan ook nog lang door te gaan?
Ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar tot nu toe wil ik er voorlopig nog wel mee doorgaan. Zoals ik eerder al genoemd had, ga ik gewoon door tot dat ik niet meer kan. Ik wil gezond blijven. Maar het kan best gebeuren dat ik er uiteindelijk klaar mee ben. Daar ga ik echter niet van uit. 

Wil je iets bereiken met je sport?
Met wedstrijdzwemmen specifiek niet. Maar naast wedstrijdzwemmen geef ik ook zwemles aan kleinere kinderen. Dit met het doel om mijn kennis die ik door al die jaren heb opgebouwd over te dragen aan nieuwe zwemmers. Want hoe geweldig zou het zijn als zij iets bereiken met iets wat ik hen geleerd heb? 

Heb je iemand tegen wie je opkijkt?
Niet echt. Ik herken mezelf niet in een andere zwemmer, ik probeer zelf mijn tijden te verbeteren. Natuurlijk zie ik soms in een wedstrijd mensen zwemmen met een enorm tempo. Hier ben ik dan wel een beetje jaloers op. 

Doe je ook mee aan ­wedstrijden?
Ja, ik doe mee aan regionale wedstrijden. Het is dan de bedoeling om de snelste te zijn met een bepaalde slag op een bepaalde afstand. De scheidsrechters, ­oftewel officials, zijn erg streng gedurende de wedstrijd. Dus de andere zwemmers en ik moeten ons keurig aan de regels houden. Het is allemaal heel serieus. 

Wat is het moeilijkste dat je moet doen?
Ik denk dat veel zwemmers wel kunnen herkennen dat tijdens de training, maar vooral tijdens de wedstrijden, het water heel koud is. Dit blijft een drempel omdat bijvoorbeeld bij wedstrijden je meteen door moet. Je kunt niet zomaar even stoppen. Als je er dan inspringt is het heel vervelend. Dan moet je even doorbijten. Maar gelukkig wordt het dan wel minder zodra je beweegt. 

Heb je nog andere hobby’s?
Ik doe ook nog aan zingen. Het zingen vind ik leuk omdat mijn docente een geweldige zangdocente is. Verder speel ik nog piano maar dan houdt het wel op. Anders zou ik het veel te druk krijgen. 

Welke hobby vind je het leukst?
Ik denk het zingen. Het is veelzijdig en je kunt er goed je gevoel in kwijt. Het is altijd anders en altijd gezellig. Met zingen wil ik ook nog niet stoppen. Net als bij zwemmen kan ik niet in de toekomst kijken, maar dit is nu zeker heel leuk. 

Hoe vaak ben je bezig met zwemmen?
Ik train twee keer per week één uur en één keer per week anderhalf uur. En dan nog op zaterdag geef ik zwemles. Op zondag heb ik vaak een wedstrijd in een ander zwembad. Ik ben dus vaak bij het zwembad te vinden. Steeds weer op een andere manier. De ene keer lig ik in het water en de andere keer sta ik aan de kant les te geven. 

Heb je dan nog wel tijd voor andere dingen?
Ja, maar mijn agenda zit redelijk vol. Vaak kom ik later op feesten. Ik doe naast al het zwemmen nog vwo dus de hoeveelheid huiswerk werkt ook niet mee. Maar te veel zou het niet worden. Dan zou ik wel met iets stoppen denk ik, maar gelukkig is dat dus nog lang niet nodig. 

Waar ben je het meest trots op met zwemmen?
Ik denk dat ik zwemles mag geven. Ik mag mijn kennis overdragen die ik al heb, en daar leer ik ook weer van. Veel mensen vertrouwen op mij tijdens het les geven en dat voelt goed. Als ik hard heb gewerkt met iemand om iets voor elkaar te krijgen, en het lukt, dan ben ik daar heel trots op.