Recreatie en educatie ineen

Het is inmiddels iets minder dan een klein jaar geleden dat Andre Tonen namens het Toeristisch Platform Venray contact zocht met twee fanatieke geocachers uit de gemeente Venray. Dit met als doelstelling om het geocachen meer bekendheid te geven en zodoende gemeente Venray toeristisch aantrekkelijker te maken.

Twintig jaar geleden hadden Ton Steers en Geert Koppes nog niet kunnen vermoeden dat de hobby die ze nu hebben deel uit zou maken van hun leven. Het geocachen is sinds het begin van deze eeuw in opkomst. De laatste jaren neemt het aantal plekken waar een ‘cache’ ligt en het aantal actieve spelers alleen maar toe. Andre Tonen zag op toeristisch gebied kansen voor Venray: “Wij beheren als Toeristisch Platform de wandel- en fietsroutes. We wilden in Venray eigenlijk iets toevoegen aan wandel- of fietsroutes. Ik heb contact gezocht met Ton Steers en hij legde me de mogelijkheden van het geocachen in Nederland uit. Ik werd er steeds enthousiaster van.” 

Iedereen kan meedoen

Ton Steers is net zoals Geert Koppes een fanatiek geocacher. Ze leggen het concept kort uit. “Het is ontstaan in 2001 toen het gps-signaal vrij werd gegeven voor het publiek. Het is begonnen met iemand die heeft gedacht: dit is een mooie plek, die wil ik anderen laten zien. Ik verstop er iets en mensen moeten het coördinaat zoeken. De zin van geocachen is dat je mensen een bepaalde plek laat zien.” Maar het gaat verder. Naast de traditionele cache (waarbij je dus maar één plek bezoekt) zijn er ook routes waarbij meerdere plekken (multi cache) gezocht en gevonden moeten worden. Daarnaast zijn er de zogenoemde mystery caches. Je moet dan op de computer een bepaalde puzzel oplossen, waarna je een coördinaat vindt. Steers: “Een account maken op de website www.geocaching.com is nodig om mee te kunnen doen. Ook moet je een app downloaden. Soms moet je een puzzel oplossen om de coördinaten van de plek te vinden.” In dat geval snijdt het mes aan twee kanten, aangezien het naast leuk ook nog leerzaam kan zijn.

Speciale route voor Venray

Dat laatste is zonder meer het geval bij de route die onlangs is ontworpen voor de gemeente Venray. Steers: “Op 2 december was de hele huidige gemeente bevrijd. Naar aanleiding daarvan hebben we een soort thema gemaakt. Mensen moeten het verhaal lezen en vragen beantwoorden om achter de coördinaten van de plekken te komen. Zo weten ze wat er zich heeft afgespeeld.” De plekken die zijn gevonden kunnen worden ‘afgevinkt’ in de app en daarnaast moet er op iedere plek verplicht een logboek liggen. Daarin kan de geocacher zijn of haar naam schrijven, als bewijs dat de plek is gevonden.

De hele wereld over

Op bepaalde plekken is het daarnaast mogelijk om een bepaald voorwerp, voorzien van persoonsgegevens, achter te laten. Iemand anders kan dit voorwerp dan meenemen en weer op een andere plek neerleggen. Degene van wie het voorwerp is, kan dan volgen waar zijn attribuut is. Geert Koppes deed dat: “Mijn vrouw en ik hebben drie jaar terug een grote badeend voorzien van kettinkje. Na omzwervingen zagen we dat-ie uiteindelijk net over de grens in Duitsland lag. We zijn erheen gereden en nu is de eend weer in ons bezit.” De eerste aanvragen van toeristen zijn al binnen, vertelt Koppes. “Ik ben benaderd door mensen uit België met de vraag waar ze hier in de omgeving kunnen verblijven.” Precies het doel zoals Tonen het voor ogen heeft. “Het is toeristisch gezien een leuke manier om te gaan wandelen. Zelfs mensen uit andere landen komen erop af. Het past prima binnen de doelstellingen van het Toeristisch Platform.”

Ambities

Steers is alweer bezig met nieuwe routes in en om Venray. “Wat we nog gaan ontwikkelen is dat we Venray in vier kwadranten delen. Het middelpunt is Venray zelf. In de vier kwadranten worden routes uitgezet die je kunt fietsen of wandelen.” En zo krijgt een wereldwijd groeiend fenomeen nu ook steeds meer aandacht in Venray. Zelfs de inwoners van de gemeente kunnen voor verassingen komen te staan. Koppes: “Het is een hobby die je over de hele wereld kunt doen. Je komt zelfs ook dicht bij huis op plaatsen waar je nog niet eerder geweest bent. Dat is het leuke aan geocachen.”