Beheersvisie voor gebouw Jerusalem

Gemeente Venray komt voor de zomer met een beheersvisie voor het gebouw Jerusalem aan de Heuvelstraat in Venray. Het doel is de huurders meer zeggenschap te geven over het gebruik en de uitstraling van het gebouw.

Na het vertrek van kunstencentrum Jerusalem, medio 2017, wordt het voormalige schoolgebouw verhuurd voor maatschappelijk gebruik en culturele activiteiten. De grootste gebruikers zijn Atelier Jerusalem, Danshuis Venray en Dizzy Dance. De gemeente berekent een verlaagde huurprijs voor organisaties op het gebied van kunst en cultuur. Dit is ook gedaan omdat anders potentiƫle huurders zouden afhaken en op zoek gaan naar goedkoper onderdak. De hantering van een maatschappelijk verhuurtarief betekent dat het gebouw niet kostendekkend te exploiteren is. Gemeente Venray leed vorig jaar een verlies van 84.000 euro op de exploitatie. De VVD waarschuwde in de raadsvergadering van dinsdag 17 december ervoor dat het gebouw geen molensteen om de nek mag worden.

De gemeente gaat op zoek naar een structurele vorm van beheer waarbij de gebruikers meer inbreng krijgen. Wellicht is het zelfs mogelijk dat de huurders zelfvoorzienend worden. Om dit te bereiken wordt samen met de huurders een beheersvisie opgesteld. Daarin komt ook ruimte om nieuwe activiteiten te ontplooien. Het gebouw heeft een verhuurbaar vloeroppervlak van bijna 2.000 vierkante meter. De jaarlijkse kosten voor de gemeente bedragen ongeveer een kwart miljoen euro.