Veulen twijfelt over deelname wensbus

In alle dertien dorpen van de gemeente Venray gaat een wensbus rijden. Dat is het doel van de werkgroep vervoer van het dorpsradenoverleg. Veulen heeft zijn bedenkingen omdat het dorp beschikt over een belbus van Arriva waarvan veel gebruik wordt gemaakt. Dat meldde dorpsraadlid Theo Mulders in het dorpsradenoverleg van maandag 6 januari in De Gelderkoel in Heide.

“Het is voor Veulen een dilemma”, zei Theo Mulders. “We hebben een goed functionerende busverbinding. Vooral jongeren maken er veel gebruik van. Met de komst van een wensbus lopen we het risico dat we dit openbaar vervoer kwijtraken. Want zowel de wensbus als de belbus wordt gesubsidieerd door de provincie.” Het bushokje in Veulen is verdwenen, maar de bushalte staat nog aan de Veulenseweg tegenover de kerk. Hier stopt dagelijks de belbus. “Het is geen vaste lijnverbinding. Maar het voordeel is dat de ritten in één keer voor een hele week besteld kunnen worden”, vertelde Mulders.

Gemeente Venray telt twee wensbussen: Vredepeel-Merselo en Ysselsteyn. Wanssum, Blitterswijck en Geijsteren beschikken gezamenlijk over een wensauto. Het probleem is dat de busjes te weinig ritten maken. Terwijl Oirlo en Castenray graag een wensbus willen laten rijden. “De dorpen lopen tegen de bureaucratie bij de provincie aan”, zei werkgroeplid Jac Derikx. Hij lichtte toe dat de wensbus van Ysselsteyn kan uitbreiden met Leunen, Veulen en Heide. Oirlo en Castenray kunnen aansluiten bij de wensauto van Wanssum, Blitterswijck en Geijsteren. Volgens Derikx zal de belbus van Veulen geen gevaar lopen. “We gaan elkaar niet beconcurreren maar juist versterken.” De werkgroep gaat samen met provincie Limburg op zoek naar een dekkend plan voor de wensbus in de gemeente Venray.

De wensbus begon in 2014 als proef van provincie Limburg. Kleine en afgelegen Limburgse dorpen zonder goed openbaar vervoer kregen een bijna gratis busje ter beschikking. Vredepeel-Merselo had de primeur in de gemeente Venray.