Woningbouw Veulen in de lift

Het loopt voortvarend met het nieuwe bouwplan in Veulen. Na een jarenlange impasse komt er eindelijk schot in de woningbouw. In het uitbreidingsplan in de hoek Veulenseweg-Brugpas zijn drie woningen gerealiseerd, twee huizen zijn in aanbouw en voor acht huurwoningen is de vergunning verleend. Dat vertelde dorpsraadlid Theo Mulders maandag 6 januari in het dorpsradenoverleg in Heide.

Op de uitbreidingslocatie bij gemeenschapshuis De Hoefslag is ruimte voor 26 woningen. Het bouwterrein is van twee particuliere grondeigenaren uit Veulen. Nadat Wonen Limburg zich terugtrok uit de kleine dorpen ontfermde aannemer Rob Claassen zich over het Veulense bouwplan. “Gelukkig hebben we een bouwbedrijf gevonden die dit plan wel wil aangaan”, zei Theo Mulders. “Het heeft succes want de bouwlocatie loopt al aardig vol. Je ziet mensen die vertrokken waren uit het dorp, nu weer terugkeren naar Veulen.” Ook in buurdorp Heide zijn tegen de verwachting in bijna alle kavels verkocht in de uitbreidingswijk aan de Groeneweg.

Beeld klopt niet
Volgens Theo Mulders onderstreept het bouwsucces in de kleine dorpen het verkeerde beleid van Wonen Limburg. “De woningcorporatie baseert haar beleid op aannames. Een laag inwoneraantal, weinig geboortes en de stelling dat mensen niet willen wonen in een klein dorp met weinig voorzieningen. Dat beeld klopt niet. Tegenwoordig kun je overal online boodschappen doen. Daarvoor hoef je niet in een grote plaats te wonen.”

Voor de vorige bouwlocatie in Veulen aan De Vlies/Voerleberg was weinig belangstelling. Gemeente Venray probeerde hier vanaf 2006 tevergeefs dertien bouwkavels te verkopen. Er was geen interesse voor omdat de kavels te lang en smal waren en bovendien moesten de bewoners verplicht de bomen onderhouden. Drie jaar geleden stootte de gemeente het bouwplan af en gaf groen licht voor de nieuwe uitbreidingslocatie in de hoek Veulenseweg-Brugpas. Het voormalige gemeentelijke bouwterrein wordt dit jaar ingericht als een groene speel- en ontmoetingsplek.

Tekst: Henk Willemssen