Uitbreiding outdoorterrein in bossen Merselo

NiKa-Actief wil het recreatieterrein in de Ballonzuilbossen aan Loonsedijk in Merselo uitbreiden met meer activiteiten. Het plaatsen van een klimwand en picknicktafels met een overkapping passen niet binnen het bestemmingsplan voor verblijfsrecreatie.

Het College van B&W van gemeente Venray wil meewerken aan een wijziging van de bestemming van verblijfsrecreatie naar dagrecreatie voor het bosperceel van 1,7 hectare. Ook kan dan het bestaande paintballterrein gelegaliseerd worden.

Nika-Actief heeft al enkele jaren het bosterrein aan Loonsedijk, dat eigendom is van gemeente Venray, in gebruik voor recreatieve, avontuurlijke en sportieve activiteiten. Het recreatiebedrijf organiseert bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeesten, vrienden- of familiedagen en teamfeestjes.

Met toestemming van de gemeente is het terrein in gebruik genomen voor kleinschalige dagrecreatie zoals boogschieten en paintball. Ook worden tv-programma’s nagebootst zoals Highland Games, 71 graden Noord en Expeditie Robinson.

Het paintballveld heeft een oppervlakte van 5.000 vierkante meter. De objecten op het speelveld zijn bedekt met camouflagenetten waardoor ze in de groene bosrijke omgeving niet opvallen. Het terrein is afgebakend met een net van 3,5 meter hoog. Dat voorkomt dat balletjes met verf in het bos terechtkomen.

Klimwand
De klimwand krijgt een hoogte van 9 meter. De top van de wand blijft ruim onder de kroonhoogte van het bos. Rondom de klimwand komt een hek om te voorkomen dat mensen zonder begeleiding er gebruik van maken. Door gebruik van natuurlijk materiaal valt de wand niet op in het landschap. Boven de picknicktafels komt een overkapping van 5 bij 10 meter.

Langs de verharde zandweg vanaf de Loonsedijk is tussen de bomen genoeg ruimte voor circa dertig parkeerplaatsen. Als er meer auto’s naar het terrein komen, kan worden uitgeweken naar de nabijgelegen parkeerplaats van de schutterij.

Het bestemmingsplan staat op de agenda van de commissie Wonen op dinsdag 21 januari. Als de gemeenteraad op dinsdag 11 februari een positief besluit neemt dan wordt het plan zes weken, van 22 februari tot en met 3 april, ter inzage gelegd.