'Mijn persoonlijke ervaringen zet ik om in kracht'

In Venray komt eenzaamheid onder ouderen, maar ook jongeren, veelvuldig voor. Om dit probleem tegen te gaan heeft Rabobank Horst-Venray vanuit de Gezondste Regio een project gestart met professionals en ervaringsdeskundigen dat zich richt op eenzaamheid in de regio. Ervaringsdeskundige en initiatiefnemer van Stichting Ik Begin, Remy Kreutz, vertelt waarom hij vindt dat het thema meer onder de aandacht moet komen.

Als onderdeel van de maatschappelijke agenda van Rabobank Horst-Venray staat het thema Samen voor de Gezondste Regio 2025 centraal. Met zestien projecten wil zij haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. "Een van de thema's die ter sprake kwam is eenzaamheid. De werkgroep die bestaat uit acht partijen heeft gemerkt dat er al veel gebeurt met dit thema, maar dat initiatieven elkaar niet weten te vinden of niet zichtbaar zijn voor de doelgroep. Ons doel is de eilanden met elkaar verbinden om ze te versterken", vertelt Sjoerd Emonts van de Rabobank. Synthese, gemeente Venray, gemeente Horst aan de Maas, Wonen Limburg, Logeerhuis Kapstok, ’t Laefhoes en Stichting Kom Erbij Grubbenvorst zitten verenigd in de werkgroep.


Toch hebben de partijen nog niet concreet voor ogen hoe ze dit doel gaan bereiken. De bank organiseerde dinsdag 24 januari in het gemeentehuis in Venray een bijeenkomst voor zo'n vijftig deelnemers, wisselend van professionals die in aanraking komen met het thema tot (dorps)initiatiefnemers uit de regio, om te brainstormen hoe de verbinding te realiseren. "Er was veel behoefte aan een bijeenkomst om elkaar te ontmoeten. Daar ontstonden veel connecties. De groep heeft nog geen beslissing genomen over de volgende stap."

Ervaringsdeskundige
Remy Kreutz (38) geboren in Blitterswijck, vertelde tijdens de bijeenkomst zijn eigen ervaringen met eenzaamheid. Doordat er bij hem meerdere stoornissen werden gediagnosticeerd, raakte hij overspannen, maakte hij foute keuzes en verloor hij vaste facetten in het leven, die voor eenzaamheid zorgde. "Ik had een huis, een relatie en een auto, maar dat kon ik niet aan vanwege mijn diagnoses. Ik kwam in de GGZ-wereld terecht, waardoor ik werd afgekeurd." Omdat hij naar eigen zeggen geen doel had in het leven, wilde hij graag terugkeren in de maatschappij. "Je hebt geen dagritme en zonder sociaal vangnet, raak je geïsoleerd. Iedereen werkte en ik zat me, destijds op de camping in Meerlo, eenzaam te voelen. Ik kon ook niet op stap gaan, want daar had ik geen financiële middelen voor. Mijn problemen heb ik altijd met humor verbloemd. Humor is mijn kracht maar ook een valkuil. Hoe cynischer ik werd, hoe slechter het met me ging. Ik vond veel dingen leuk, maar ik wist niet waar ik moest beginnen. En tegen dat probleem lopen meerdere mensen aan."


Stichting Ik Begin
Met het opzetten van Stichting Ik Begin in Venray, een stichting die in de vorm van activiteiten op een laagdrempelige manier stimuleert tot het nemen van nieuwe stappen, begon Kreutz zijn eigen integratie in de maatschappij. Zaterdag 25 januari opende de stichting officieel haar deuren als inloop genaamd Trefpunt, dat gaat fungeren als fysieke sociale kaart. Iedere donderdag is er iemand fysiek aanwezig om iedereen met een vraag te helpen. Kreutz: "Met de opening van de inloop is een droom uitgekomen en dat geeft echt een boost. Ambassadeur Rob Scheepers is een lichtpunt in mijn donkere dagen."

Kreutz merkt dat er veel loskomt bij de mensen die bij de stichting langskomen. Volgens hem zouden er meerdere initiatieven in het leven geroepen moeten worden om eenzaamheid tegen te gaan. "Het is van belang dat we daar met zijn allen meer aandacht aan gaan besteden of actiever in gaan investeren. Bij de jeugd valt er bijvoorbeeld veel te halen, je kunt op scholen preventief beginnen met voorlichtingen geven." Emonts beaamt dat er ook eenzaamheid onder jongeren voorkomt. "Het thema van de Gezondste Regio richt zich dan ook niet alleen op ouderen, maar ook jongeren."


'Vrede met verleden'

De start van Stichting Ik Begin heeft volgens Kreutz voor balans gezorgd in zijn leven. "Ik heb vrede met mijn verleden, omdat er nu iets goeds is uitgekomen. Mijn persoonlijke ervaringen zet ik om in kracht. Doordat ik me zelf eenzaam heb gevoeld, accepteren gelijkgestemden meer van me. En door mijn ervaring herken ik sneller patronen. Ik vind het mooi om anderen te helpen. Mijn verbindende rol zorgt ervoor dat mensen die hier komen, opener worden over hun gevoelens en daar doe ik het voor."

Tekst en beeld: Jeanine Hendriks