‘Bewoners goed informeren over windmolens’

Burgers moeten eerlijke en juiste informatie krijgen voordat ze in gesprek gaan over de komst van windmolens in hun omgeving. Dat kwam naar voren tijdens de drukbezochte informatieavond van Beepower op woensdag 5 februari. Er klonken ook enkele kritische geluiden over de rol van Frank van Bussel die als kwartiermaker is aangesteld door gemeente Venray

Van Bussel gaat de komende vier maanden als onafhankelijk omgevingsmanager in gesprek met omwonenden, grondeigenaren, agrariërs en de dorpsraden om draagvlak te vinden voor een windpark van drie tot zes molens. “Mensen moeten goede voorlichting krijgen. Zodat ze op een eerlijke basis met de omgevingsmanager kunnen praten”, merkte een inwoonster uit Oirlo op. “Bewoners moeten weten wat de gevolgen zijn van de komst van windmolens.” Ze vertelde dat ze uit Zeeland was verhuisd vanwege de plaatsing van windmolens. “Die waren 130 meter hoog op 850 meter afstand van mijn woning. Hier komen windmolens van 200 meter hoogte op een afstand van 300 meter van de huizen. Die verhouding is toch krom. Mijn huis in Zeeland verloor 75.000 euro aan waarde. Bewoners van vier van de zeven woningen zijn er inmiddels vertrokken vanwege de windmolens”, waarschuwde ze.

Een bezoeker merkte op dat gemeente Venray van tevoren duidelijkheid moet verschaffen over de aanpak van Frank van Bussel. Een andere inwoner wilde weten met welke vragen de kwartiermaker op pad wordt gestuurd. Iemand anders vroeg naar verslagen van de gesprekken die de kwartiermaker gaat voeren. “Die moeten inzichtelijk zijn.” Wethouder Martijn van der Putten reageerde dat Frank van Bussel zelf niet aanwezig kon zijn om vragen te beantwoorden. “Maar er worden op een transparante manier verslagen gemaakt over alles wat er gebeurt”, beloofde de wethouder. Op de vraag wie de verslagen gaat maken, kwam geen antwoord.

Ook voorzitter Rob in het Veld van energiecoöperatie Beepower benadrukte het belang van een goede informatievoorziening. “De juiste info verschaffen is heel belangrijk. Het moet voor iedereen duidelijk zijn wat de voors en tegens zijn van windmolens.” Martijn van der Putten meldde dat het nog allesbehalve zeker is dat er windturbines komen in gemeente Venray. “We weten niet of ze komen en ook niet hoe of waar. Windenergie is geen verplichting. Als er windmolens komen dan voeren we als gemeente zelf de regie en gaan we ook meedoen in het project. Eerst gaan we met de omgeving in gesprek. Frank van Bussel staat open voor alle ideeën. Over vier maanden maken we de balans op.” Beepower wil graag een rol spelen bij de verkenningsrondes die Van Bussel in het gebied tussen Oostrum, Geijsteren, Wanssum, Oirlo en Castenray gaat houden. “Als er vragen of zorgen zijn neem dan contact met ons op. We willen dat het onderzoek in een goede harmonie verloopt”, zei Rob in het Veld.

Tekst: Henk Willemssen