'Ik ben zeer vereerd dat ik de nieuwe prins ben'

Elke week stelt HALLO Venray prinsen voor die dit jaar de scepter mogen zwaaien in de gemeente. Deze keer is prins Sjak Arts van CV De Klute-trappers in Vredepeel aan de beurt met zijn leus: 'Mit carnaval gen geouwehoer #trotsopdeboer'

1. Wie ben je?
Ik ben Sjak Arts en getrouwd met Lily. Samen hebben we drie kinderen: Teun (14 jaar), Floor (12 jaar) en Loes (9 jaar). Ze vinden het leuk dat ik prins ben geworden. Lily is werkzaam als bejaardenverzorgster bij verzorgingscentrum de Mulder in Venray. Zelf zit ik al een aantal jaren bij de reserveraad van elf. De buurt heeft daags na het prinsenbal een erg lekker ontbijt gemaakt en hebben we met de hele buurt ontbeten, dat was erg gezellig. Een week later hebben ze met z'n allen supermooi versierd, we hebben er al veel mooie reacties op gehad.


2. Waar werk je?
Ik heb zelf een melkveebedrijf en na de havo en de middelbare landbouwschool in Horst heb ik het bedrijf van mijn ouders overgenomen. Tijdens carnaval helpt mijn broer en zijn zoon en mijn zoon mee met het verzorgen van de koeien.


3. Hoe voelde het om tot prins te worden gekozen?
Toen de voorzitter van de Klutetrappers een balletje opgooide naar mij toe over dat een prinsensteek mij goed zou staan, was ik erg verrast en daags daarna dacht ik dat hij een grapje had gemaakt. Later bleek het toch serieus te zijn en was ik zeer vereerd dat ik de nieuwe prins mocht zijn van de Klutetrappers. Lily is altijd al mijn prinses dus dat zat meteen goed.

Mijn nar Sraar Pouwels is akkerbouwer en werkzaam bij Vissers aardbeien in America. Ik heb hem zelf gekozen zonder dat hij wist dat ik de prins ging worden. Het bestuur ging hem daarna vragen. Hij dacht, hoorde ik later, dat hij te oud voor een nar zou zijn, maar niets is minder waar. Hij heeft altijd goede zin en als wij even moe zijn, gaat hij onvermoeibaar door. Hij staat altijd voor iedereen klaar en ook voor het dorp is hij een betrouwbare vrijwilliger. Zijn vriendin Brigitte, werkzaam bij plantvermeerderingsbedrijf en grondverzet De Mulder Vredepeel, gaat ook altijd trouw mee op stap.

4. Hoe heb je jouw aanstelling geheim kunnen houden voor familie, vrienden en kennissen?
Geheimhouden dat wij prins en prinses gingen worden viel niet mee, maar daar praatten we ons wel uit.

5. Wat betekent carnaval voor je?
Het mooie van carnaval is het gezellig feesten met elkaar en elkaar ook op een andere manier leren kennen. Je bouwt samen aan een wagen voor de optocht en het bestuur regelt ontzettend veel voor je zodat de pronkzitting, receptie, optocht en alle bezoeken aan de andere verenigingen vlekkeloos verlopen.

6. Hoe ging jij vroeger verkleed tijdens carnaval?
Vroeger trokken we als vriendengroep vaak hetzelfde aan. Ooit gingen we met een overal en rode zakdoek als boer naar De Steeg in Leunen.

7. Waar kun jij tijdens carnaval echt niet zonder?
De gezelligheid van het hele dorp en de nieuwe Loef, het gemeenschapshuis wat met behulp van veel vrijwilligers helemaal carnavalsproof is gemaakt.

8. Welke carnavalsactiviteit is voor jou het hoogtepunt?
Het hoogtepunt was voor mij het uitkomen als prins Sjak Dun urste. De vele mooie reacties na het uitkomen en de vele familieleden en vrienden die na het uitkomen nog naar het prinsenbal kwamen, waren hartverwarmend. Dat had ik nooit verwacht. Eén vriend was zelfs bij een ander carnavalsbal en heeft meteen na het telefoontje het hele dorp afgebeld zodat iemand hem naar Vredepeel kon brengen. Uiteindelijk bracht mijn neef hem naar ons toe.

9. Welk carnavalsnummer hoort echt bij vasteloavend?
Duuzend sterren van Bjorn en Mieke vind ik erg leuk en een nummertje van Metallica tussendoor doet ook wonderen.

10. Wat staat er daags na Aswoensdag op je programma?
Na carnaval ga ik gewoon aan het werk en ondertussen nagenieten van een geweldige belevenis.

11. Wie zou jouw meest geschikte opvolger zijn in 2021?
Maakt niet uit, met zo'n gezellige raad van elf en bestuur als in Vredepeel maken ze iedereen geschikt.