Marktinkopen blijven in Venray mogelijk

Het College van B&W in Venray heeft besloten om een aantal standplaatshouders op de weekmarkt een incidentele standplaats aan te bieden. De standplaatsen werden verspreid over vier locaties. Ondanks de aangescherpte maatregelen, die maandag 23 maart door Mark Rutte werden bekendgemaakt, staat burgemeester Luc Winants nog steeds achter het besluit.

Om bezoekersstromen zoveel mogelijk te spreiden zijn de standplaatsen verspreid over vier pleinen: het Henseniusplein, het Schouwburgplein, de Grote Markt en het Gouden Leeuwplein. Tijdens de weekmarkt op maandag 23 maart stonden er maximaal vijf kraampjes per plein. Volgens burgemeester Luc Winants is de weekmarkt goed verlopen. "Alleen marktkramen met primaire levensmiddelen waren toegestaan. Ik begrijp zeker de kritiek die mensen hebben op het openhouden van de markt, maar het is geen gezelligheidsevenement. Op een markt is het veiliger dan in supermarkten, omdat bezoekers aankopen doen in de buitenlucht en genoeg ruimte tussen elkaar kunnen houden. Ik ben blij dat de minister tijdens de persconferentie op maandag 23 maart heeft bevestigd dat markten toegestaan zijn."


Winants benadrukt dat ook de politie heeft bevestigd dat Venraynaren zich aan de regels hielden tijdens de weekmarkt. In het weekend werden de richtlijnen ook gevolgd. "Ik heb geen signalen van samenscholing gekregen in Venray. 90 tot 95 procent van de inwoners van de gemeente houdt zich aan de regels. Ik heb veel mensen op de fiets gezien, maar iedereen hield gepaste afstand."


De burgemeester vindt de extra maatregelen die Rutte kenbaar maakte, terecht. "Ik heb een gesprek gehad met de medewerkers van VieCuri. De leiding vertelde over het aantal sterfgevallen, het aantal patiƫnten op de intensive care en wat het coronavirus met zich mee brengt. Ik vond het een heftig verhaal en ik heb meer respect en waardering gekregen voor het personeel. De aangescherpte maatregelen waren te verwachten nadat de mensen afgelopen weekend landelijk massaal naar het strand gingen. Maar als het gaat zoals het nu gaat, verwacht ik in Venray geen enkele boete uit te hoeven delen. In gemeente Venray woont fatsoenlijk volk dat zich aan de regels houdt."

Een totale lockdown ziet Winants niet zitten. "Dat is niet verstandig. Het is goed om naar buiten te gaan en je conditie op peil te houden en mensen te ontmoeten. Ik merk dat mensen schichtig worden op straat en elkaar niet meer begroeten, maar daar hoef je elkaar niet voor aan te raken. Mensen zijn in deze tijd angstig en onzeker, maar daar moeten we ons niet door laten leiden. We moeten deze levensles tot ons nemen en er wat van maken. Daarbij moet niemand tussen wal en schip vallen."