Geen subsidie, toch onderzoek kerk Wanssum

De Sint Michaëlkerk in Wanssum ontvangt geen subsidie van 10.000 euro van Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De subsidie was door werkgroep mfc aangevraagd om een onderzoek uit te voeren naar de herbestemming van de kerk. De werkgroep heeft het plan een nieuw gemeenschapshuis te realiseren in het kerkgebouw.

Sjaak Smits van de werkgroep laat weten dat het onderzoek sowieso doorgaat, al is het in afgeslankte vorm. Twee weken geleden kreeg de werkgroep bericht van Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed over de afwijzing. “De subsidiepot was leeg. Gebouwen die een rijksmonument zijn krijgen voorrang”, zegt Smits. De Sint Michaëlkerk, eigendom van het kerkbestuur, heeft geen monumentale status. Met steun van gemeente Venray werd toch een aanvraag ingediend omdat de kerk uit 1951 een cultuurhistorisch waardevol gebouw is uit de wederopbouwperiode.


De werkgroep zit niet bij de pakken neer en laat door een architect een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren. “Dat onderzoek zal niet zo uitgebreid en gedetailleerd zijn, als we eerst van plan waren. Maar we willen toch de haalbaarheid onderzocht zien, zodat we ook de kosten in beeld krijgen”, vertelt Sjaak Smits.


Door de coronacrisis liggen nu ook de vergaderingen in Wanssum stil. De opzet is dat de onderzoekskosten van een paar duizend euro worden gedeeld door stichting De Zandhoek, dorpsraad, kerkbestuur en gemeente Venray. “Zeker is het nog niet, maar ik vermoed dat we over de kostenverdeling wel tot overeenstemming komen.”


Wanssum is al langere tijd op zoek naar een nieuwe locatie voor het verouderde gemeenschapshuis De Zandhoek. De beoogde verhuizing naar sportpark De Meulebèèk is nog niet helemaal van de baan. Vanwege de hoge kosten en allerlei obstakels ging de werkgroep op zoek naar een alternatief en kwam uit bij de kerk. Voor de gebruikers van het gemeenschapshuis is de verhuizing naar de kerk geen discussiepunt meer, meldt Smits. Naast bouwkundige zaken is in het onderzoek het kostenplaatje van groot belang. “We hopen het onderzoek zo snel mogelijk te kunnen uitvoeren. De verplaatsing naar het sportpark hebben we al goed in beeld. We kunnen straks beide opties naast elkaar leggen en dan een beslissing nemen”, zegt Sjaak Smits.


Tekst en beeld: Henk Willemssen