‘Voorrang voor vliegbasis De Peel’

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie wil een snellere heropening van vliegveld De Peel. Als het vliegveld in Vredepeel operationeel is, dan kan de reservefunctie voor jachtvliegtuigen op luchtmachtbasis Gilze-Rijen vervallen.

De staatssecretaris hoopt met deze maatregel tegemoet te komen aan de achthonderd zienswijzen die zijn ingediend tegen de milieueffectrapportage en het ontwerp-luchthavenbesluit van de luchtmachtbasis in Gilze-Rijen. De opzet was de procedures voor de luchthavenbesluiten van Gilze-Rijen en De Peel gelijktijdig te laten lopen. In een brief aan de Tweede Kamer meldt staatssecretaris Visser dat het luchthavenbesluit voor vliegbasis De Peel nu voorrang krijgt. Daardoor kan Gilze-Rijen, waar een helikopterbasis is, worden ontlast van jachtvliegtuigen.


Als op de vliegbases van Leeuwarden of Volkel niet kan worden gevlogen vanwege grootschalig baanonderhoud, dan is er nu een uitwijkmogelijkheid in Gilze-Rijen. ‘Defensie kan deze reservefunctie niet zomaar opgeven omdat de ruimte voor operationele activiteiten van jachtvliegtuigen schaars is’, meldt Barbara Visser in de Kamerbrief. Daarom krijgt het luchthavenbesluit voor vliegbasis De Peel voorrang om Gilze-Rijen te ontlasten.