Asmaa Darkaoui Venray

Voor de liefde verhuisde ze van Schoonhoven naar Venray en wist ze hier een nieuw leven op te bouwen. Inmiddels is ze zeer actief in Venray om diversiteit bespreekbaar te maken. Samen met een vriendin richtte Asmaa Ladies Network Venray op om vrouwen te helpen zich te ontwikkelen. Deze week wordt Asmaa Darkaoui(36) geplukt.

Asmaa is te omschrijven als een behulpzame vrouw die zich graag inzet om anderen te laten groeien. Dit doet ze zowel in haar werk als in vrijwilligerswerk. Twee jaar geleden richtte ze haar eigen onderneming op waarbij ze vrouwen en kinderen met een andere achtergrond coacht. "Ik wilde me richten op diversiteit. Doordat vrouwen en kinderen met een andere afkomst andere normen en waarden en een ander uiterlijk en achternaam hebben dan een 'oer-Nederlander' is hun leven soms complexer. Zij lopen tegen verschillen aan in de maatschappij en ik wil bijdragen aan hun ontwikkeling."


Volgens Asmaa is de maatschappij vergeleken met vroeger een stuk harder geworden. Zij vindt dat er te weinig bruggen worden geslagen. "Ik krijg vaak de opmerking dat ik goed Nederlands praat. Enerzijds is dat een compliment, maar anderzijds verbaas ik me er nog over dat dit wordt gezegd. Is het een vooroordeel? Of kennen we elkaar gewoon niet? Het is jammer dat mensen met een andere afkomst het idee krijgen dat ze niet geaccepteerd worden door Nederlanders en dat discriminatie en racisme een rol speelt. Zo volgen er over en weer opmerkingen."


Om zelf een voorbeeld voor anderen te zijn, solliciteerde ze op de vacature van de adviesraad sociaal domein van de gemeente Venray. Samen met de gemeente denkt ze na over beleid. "Ik zag deze vacature en twijfelde of ik dit wilde doen. Mijn man en een kennis trokken me over de streep. Binnen de adviesraad kan ik op een ander niveau wat betekenen voor anderen. Ik heb het altijd mooi gevonden om anderen te helpen. Vrijwilligerswerk doe ik bijvoorbeeld al vanaf mijn 16e. Dat vind ik erg dankbaar werk en het draagt bij aan je eigen ontwikkeling."


Zelf werd Asmaa geboren in Marokko maar verhuisde op haar 2e naar Nederland samen met haar moeder, twee zussen en drie broers. "Mijn vader kwam als gastarbeider al eerder in Nederland wonen, wel met de intentie om er een paar maanden te werken. Uiteindelijk is hij in Nederland gebleven omdat hij een baan kreeg bij een meubelzaak."


Doordat er een gezinshereniging plaatsvond, kwam het gezin in Schoonhoven dichtbij Gouda terecht. Asmaa's twee oudere zussen bleven in Marokko wonen. "Het was in die tijd moeilijk voor mijn moeder om alleen achter te blijven in Marokko, maar in dat land voel je je niet snel alleen. Er heerst een enorm 'wij-gevoel', de familie en de buren hebben haar gesteund toen mijn vader er niet was."


Volgens Asmaa is dat een van de verschillen tussen Marokko en Nederland. "In Nederland is iedereen op zichzelf. Maar ook binnen Nederland zijn er verschillen. Toen ik veertien jaar geleden in Venray kwam wonen, merkte ik dat de mensen hier voorzichtiger zijn dan bijvoorbeeld Rotterdammers. Daar zijn de mensen directer en zeggen wat ze vinden."


Asmaa verliet het vertrouwde Schoonhoven voor de liefde. "Via mijn nichtje leerde ik mijn man kennen. Dat was weer een kennis van haar. Omdat hij in Venray woonde, ben ik hierheen verhuisd." De verhuizing naar Venray was voor Asmaa in het begin erg wennen. Een nieuw leven opbouwen op een andere plek in het land was volgens haar lastig. "Omdat ik mijn baan in Rotterdam niet kon behouden, moest ik weer op zoek naar nieuw werk. Om mensen te leren kennen, begon ik met vrijwilligerswerk bij het vrouwencentrum EVA. Toen mijn man en ik kinderen kregen, werd ik actief op school. Langzaamaan bouwde ik een netwerk op in Venray."


Inmiddels is haar netwerk dusdanig gegroeid dat ze andere vrouwen in Venray ook kan helpen met netwerken. Samen met haar vriendin Hanan startte Asmaa daarom Ladies Network Venray op. Eén keer in het kwartaal komt een aantal dames bij elkaar om te praten over verschillende onderwerpen. "Hoe leuk is het om te kletsen als vrouwen onder elkaar? In Venray was er weinig voor onze doelgroep: jonge vrouwen met kinderen. Daarom ontstond twee jaar geleden het idee om netwerkbijeenkomsten te organiseren in ‘t Brukske waar we het over diversiteit, cultuur en persoonlijke ontwikkeling konden hebben. In het begin was het lastig dit idee op te zetten; we hadden namelijk geen geld en geen ruimte. Inmiddels worden we vanuit verschillende instanties gesteund en komen er vrouwen vanuit heel Venray naar de bijeenkomsten."


Vanwege het coronavirus kan de bijeenkomst in juni niet doorgaan. "Dat is jammer, want we merkten dat er echt behoefte naar was. Tijdens een bijeenkomst kunnen we elkaar helpen, maar ook elkaar beter leren kennen. We halen elkaars kwaliteiten naar boven. Het is echt superleuk om te organiseren."

Tekst: Jeanine Hendriks