Voortbestaan Odapark niet op het spel door coronacrisis

Het voortbestaan van het Odapark in Venray staat niet op het spel door de coronacrisis. Curator Joep Vossebeld laat weten dat de financiële gevolgen voor het park klein zijn en dat hij positief naar de toekomst kijkt. Het Odapark opent vrijdag 3 juli haar deuren met de tentoonstelling Je Loopt Door Mijn Hoofd.

In het jubileumjaar 2018 heeft het Odapark een verlies van 31.000 euro opgelopen en de verwachting was toen dat het jaar 2019 met een klein verlies zou worden afgesloten. Uiteindelijk is het jaar 2019 positiever uitgevallen dan gedacht, legt curator Joep Vossebeld uit. "In dat jaar is de horeca beter gaan lopen en hebben we daardoor meer omzet gedraaid. Daarnaast is het aantal workshops aan basisscholen enorm gegroeid. In 2018 waren dit er nog maar 280, in 2019 1.900. We hebben het jaar 2019 dan ook positief afgesloten."

Door deze financiële meevaller kijkt Vossebeld optimistisch naar de toekomst na de coronacrisis. Volgens Vossebeld zijn de financiële gevolgen van de coronacrisis niet dusdanig groot dat het Odapark in de problemen komt. "Ons voortbestaan staat niet op het spel. Er zijn inderdaad inkomsten weggevallen, maar ook uitgaves gedaald. Omdat een bezoek aan het Odapark gratis is, missen we geen entreekosten. Daarnaast draait het Odapark grotendeels op vrijwilligers. Het verlies gaat over een paar honderd euro en daar kunnen we niet van wakker liggen."

Vossebeld noemt de coronacrisis een vreemde en ook angstige tijd waarvan het park de gevolgen voelde. De workshops en rondleidingen voor scholieren lagen stil, de horeca was dicht, concerten en lezingen waren afgelast en ook bruiloften en andere bijeenkomsten in het Theehuis konden niet doorgaan. Omdat het RIVM de coronamaatregelen versoepelde, mogen musea per 1 juni weer open. Omdat het Odapark de nieuwe tentoonstelling Je Loopt Door Mijn Hoofd nog moet opbouwen, opent het park op vrijdag 3 juli haar deuren. De tentoonstelling 'Het Laatste Avondmaal’, die gepland stond voor de maanden april, mei en juni is verplaatst naar 2021.

Een bezoek aan het Odapark is alleen mogelijk na een telefonische- of online reservering. Het reserveringssysteem opent op maandag 1 juni. Bezoekers worden in timeslots, om de 10 minuten, toegelaten. Het Odapaviljoen krijgt eenrichtingsverkeer: entree bij de hoofdingang en de uitgang aan de achterkant bij het Kunstlab. Hierdoor kunnen bezoekersstromen zich niet kruisen.