Evelien Linders Blitterswijck

HALLO Venray stelde 15 vragen aan de 13-jarige Evelien Linders uit Blitterswijck. Zij vertelde over welke reis ze ooit wil gaan maken, wat ze nooit zou doen en wat het beste advies is dat ze ooit heeft gekregen.

Waarom heb je voor het Dendron College gekozen?
Mijn oudere broer en zus zaten ook al op die school. En de open dag was heel leuk. Ik voelde me er wel thuis en er zijn sowieso niet veel scholen die bij mij in de buurt liggen. Daarom leek dit mij de beste optie, en tot nu toe heb ik nog geen spijt.

Ben je blij met de keuze van je school?

Ik ben al snel gewend geraakt aan alle leraren en aan het huiswerk. Ik heb hier ook al nieuwe vriendinnen gemaakt die ik echt niet kwijt wil.

Welk advies zou je aan nieuwe brugklassers geven?
Volg je eigen gevoel en laat je niet door anderen beïnvloeden. Dit is een van de mooiste tijden uit je leven, dus doe wat jij denkt dat goed is. Als je doet wat anderen van je willen, dan leef je niet echt je eigen leven en daar ga je spijt van krijgen. Je moet doen wat jij denkt dat goed is.

Welk vak vind jij moeilijk?
Wiskunde, daar kom ik nooit uit. Er zijn veel formules en ze lijken allemaal superveel op elkaar. Bij de ene som moet je die formule gebruiken en bij de andere som weer een andere formule. Het lijkt te veel op elkaar en als je een rekenfoutje maakt, is je antwoord al fout. Dat is wel jammer. Je moet heel specifiek werken.

Wat is je leukste vakantie ooit?
Onze vakantie met mijn familie naar Lapland. Dat vond ik heel erg indrukwekkend en het was wel heel erg koud. Het coole was wel dat het binnen warm was, en een seconde later als je naar buiten ging was het echt -12 graden. Ook was het leuk dat we elke dag opzoek gingen naar het noorderlicht.

Welke reis zou je nog graag willen maken?
Ik zou heel graag een keertje naar Amerika willen, vooral naar Hollywood of Las Vegas. Er zijn daar veel beroemde mensen en je hoort er altijd zo’n mooie verhalen over. Ook lijkt het gebied, alle wolkenkrabbers, alle lampjes, maar ook de bergen me heel mooi.

Als we deze zomervakantie binnen zouden moeten zitten, wat zou je graag thuis doen?
Puzzelen, spelletjes doen en ook wel op mijn telefoon zitten. Ik zou het wel heel jammer vinden, omdat ik het nu al mis om met vrienden af te spreken en dingen te doen. De zomervakantie is de leukste tijd om met vrienden lekker naar buiten te gaan of naar een feestje te gaan. Hier kijk ik het hele jaar naar uit.

Hoe kom je nu thuis de dag door?
Ik speel online spellen met twee vrienden, ik FaceTime met vriendinnen, maar ik verveel me ook wel. Bellen is wel leuk, maar niet hetzelfde als elkaar in het echt spreken. Ik mis die tijden dat we samen konden rondrennen, zingen en lekker gek doen. Gelukkig worden de regels steeds soepeler, maar het is nog steeds wel riskant om af te spreken en al helemaal om te knuffelen.

Vind je online school lastig?
Ja best wel, omdat het heel anders wordt uitgelegd en je kunt niet echt precies de goede uitleg krijgen. Soms als we moeten bellen is het internet van de leraar niet goed en dan moeten we stoppen met de uitleg. We krijgen dan alsnog huiswerk. Het is lastig om alles goed te maken en bij te houden.

Wie is jouw idool?
Mijn tante (os Judith) want ze is altijd lief voor ons en ze zorgt ook goed voor ons. Ik heb heel veel geluk met haar, want ik denk niet dat iedereen een familie heeft die zoveel voor je doet en om je geeft. Later wil ik ook net zo zorgzaam zijn voor mijn familie en vrienden als Judith.

Welke sport doe je?
Korfbal en in de zomer speel ik ook nog golf. ik vind het allebei heel leuk. Je kan lekker je energie uiten en het is ook nog eens gezond. Dat is iets dat ik ook jammer vind aan de quarantaine nu. Ik mis mijn vrienden en school, maar ook mijn sport. Ik hoop dat alles weer snel wordt teruggedraaid.

Wat wil je later worden?
Op een zorgboerderij werken lijkt mij heel leuk, en grondstewardess zijn lijkt me ook leuk. Het is wel moeilijk om nu al precies te weten hoe ik mijn toekomst voor me zie. Alles is nog zo onzeker en het zijn wel grote keuzes. Gelukkig heb ik nog even tijd om na te denken.

Wat zou je nooit doen?
Roken heb ik altijd al vies gevonden. Ik heb niks tegen mensen die het wel doen, maar ik zou het zelf nooit doen. Het is naast vies ook kei ongezond. Mijn opa is er bijvoorbeeld aan overleden. Ik wil het ook niet proberen want je weet maar nooit wat voor gevolgen dat heeft.

Waar heb je nog steeds spijt van?
Dat ik mijn haar heel kort had geknipt. Het zag er echt niet uit. Gelukkig is het weer aangegroeid. En het is nog steeds wel een leuke herinnering. Ik wilde gewoon een keertje iets anders met mijn haar. Wat me nu opvalt is dat heel veel tieners thuis zelf hun haar knippen. Dat ga ik in ieder geval niet doen.

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt?
Eerlijk zijn en je hart volgen, dat is het belangrijkste. En natuurlijk ook jezelf zijn. Het is jouw leven en het zijn jouw doelen die je wilt bereiken. Het zou zonde zijn om dat allemaal weg te gooien omdat je doet wat anderen doen. Soms zullen anderen niet in je geloven maar dan moet je maar denken, Ik ben mezelf en daarom lukt het.